JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA vann frekvenskriget
Varken tv-branschen eller telekombranschen kan titulera sig vinnare efter ITU:s konferens WRC-07 som fördelade frekvenserna från det analoga tv-nätet. En tydlig konsekvens är dock att USA tar ledningen in om mobilt Internet.
Striden om användningen av de frekvenserna som blir lediga då de analoga tv-näten släcks ned stod mellan å ena sidan tv-bolagen som vill sända HD-tv där, och å andra sidan telekombolagen, som vill använda frekvenserna för mobilt bredband. Som Elektroniktidningen tidigare berättat (länk) hade telekomsidan stöd av bland annat Sverige, Storbritannien och EU-kommissionen, medan tv-sidan fick stöd av en rad andra europeiska regeringar, med Tyskland i spetsen.

Beslutet blev att 18 procent av tv-frekvenserna i Europa och Asien får användas för mobila bredbandsnät. I Indien och Japan ska 41 procent användas till mobilt bredband, och i Amerika 27,5 procent, skriver Computer Sweden.

Tv-sidan, som ansåg sig ha rätt till varenda hertz i spektrumet, sågs som den mest uppenbara förloraren efter beslutet. Men inte heller telekomivrarna är nöjda, i synnerhet inte i Europa. De fick inte så stort utrymme som de hoppats på, och de frekvenser som mobilt bredband ska byggas ut på blir inte tillgängliga förrän tidigast 2015. USA har deklarerat att utbyggnaden ska komma igång redan 2009.

- USA blir minst sex år före Europa med mobila bredbandsnät, säger Carl Jeding på näringsdepartementet i en kommentar till tidningen Computer Sweden.

Överenskommelsen ska ratificeras av över 180 länder innan den formellt träder i kraft, men alla världens länder har lovat följa FN-organet ITUs beslut. Enskilda länder har dock visst manöverutrymme i tiden. I Sverige ska regeringen vid årsskiftet dela ut nya licenser för digital-tv. Tv-branschens önskemål att få sända HD-tv i nya frekvensband kan då delvis få gehör, skriver tidningen Ny Teknik.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)