JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mydata höll nollan
Productronica:
Med nya injektorer, nytt balksystem och ny programvara lanserade Mydata en andra generation av sin lodpastatryckare på Productronica. Andra dragplåster var det nya Agilismagasinet för komponenter i rör och så hade man satt upp en helautomatisk lina. Montern var fylld av röda nollor och budskapet var fräckt: Här finns inget att se. Inga omställningstider - Inga vibrationer – Inga stenciler.
ImageLodpastatryckaren MY500 lanserades med buller och bång på Productronica år 2005. Men noggrannheten blev inte riktigt den utlovade och Mydata har därför lagt ned mycket tid och resurser på att förbättra åtgärda problemen. Försäljningen har också gått på sparlåga, totalt finns det inte mer än cirka 25 maskiner hos kunder varav ett tiotal är sålda, resten används för att utvärdera tekniken.

– Nu ska vi börja släppa loss den, säger Robert Göthner när jag träffar honom på Productronica.

Han kom in som marknadschef för Mydata i augusti. Innan dess arbetade han fyra år inom riskkapitalbranschen men han har sin grundläggande skolning från IBM.

Trots att det är två år sedan Mydata lanserade den första generationen har det fortfarande inte dykt upp någon direkt konkurrent.

– Det är ganska svår teknik vilket vi fått erfara. Sen är det inte så att tillverkarna av screentryckare suttit stilla. De har också förbättrats och kommit ner i pris. Idag kan man få en screentryckare för mellan en halv och en miljon kronor, men MY500 har sitt fönster.

Maskinen kostar runt två miljoner kronor och har inte lika hög kapacitet som en screentryckare men är tillräckligt snabb för att förse Mydatas pick-and-placemaskiner med lodpastabelagda mönsterkort. Den stora fördelen är dock flexibiliteten och eftersom man inte behöver någon stencil blir omställningstiden kort. Det gör att även andra än traditionella Mydatakunder visat intresse.

– De vill ha den för sina prototyper och förserier.

Förbättringarna av maskinen gör att den ska klara att lägga ut pasta för komponenter med en bendelning på 0,4 millimeter och repeterbarheten är 54 mikrometer vid 3 sigma .

Idag finns det tre pastor till maskinen från Senyo och Almit. Det är en blyad och två blyfria men planen är att få in fler leverantörer och bredda utbudet.

För att slippa hamna i en rättsprocess i USA har Mydata skrivit ett licensavtal med Asymtek. Företaget har länge hållit på med dispenseringsteknik och har ett antal grundläggande patent. Asymtek och Mydata är dock inte direkta konkurrenter även om delar av den grundläggande tekniken är densamma och MY500 förutom lodpasta även kan lägga på lim.

– Asymteks patent gäller bara i USA och det är inte så många år kvar på dem, säger Robert Göthner.

Förutom MY500 visade Mydata upp den nya feedern Agilis Stick Magazine för komponenter i rör som ”rycker” istället för att vibrera fram komponenterna liksom en lina med en MY500 och två MY12:or som kopplats ihop med ett kassetthanteringssystem.

– Det gör att man kan få upp utnyttjandegraden till över 85 procent, säger Robert Göthner.

Idag har Mydata huvuddelen av sin försäljning i USA och Europa. Ungefär  25 procent går till Asien. Det är ett förhållande som man vill ändra på:

– Jag kan inte säga exakt vad det blir men vi kommer att bli mer aggressiva på marknaderna i Asien och i Kina.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)