JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Silex i mems-toppen
Svenska mikromekanikföretaget Silex är nu rankat som världens största fristående mems-tillverkare, enligt en analys från franska Yole Développement. Snart slår Järfällafabriken i kapacitetstaket. Men en ny fabrik är på gång med mångdubbel kapacitet – i Järfälla ­– avslöjar Edvard Kälvesten på Silex.

- Vi har beslutat att expandera i närområdet. Vi har lite ledig yta här i våra egna lokaler, men kommer också att expandera i befintliga lokaler som ligger i närområdet, säger Edvard Kälvesten, operativ chef på Silex med ansvar för produktion och utveckling.

Den nya fabriken ska stå färdig under första kvartalet nästa år. Det blir en 8-tums fabrik, till skillnad från dagens som producerar 6-tumsskivor. Den första 8-tumsmaskinen finns redan på plats, men har inte börjat köras igång. Efter sommaren börjar arbetet med att ställa iordning den nya fabriken på allvar, som får samma renrumsyta som dagens fabrik. När båda fabrikerna är i full produktion har Silex nära nog femdubblat sin kapacitet vid full produktion.

­- Idag kan vi tillverka 200 000 masklager per år vid full kapacitet, med båda fabrikerna i gång höjs kapaciteten till en miljon masklager per år, säger Edvard Kälvesten.

Att öka kapaciteten är en nödvändighet för Silex. Företaget har en fascinerande tillväxt och i franska Yole Développements senaste marknadsanalys framkom det att det svenska företaget seglat upp på första plats bland världens största fristående memsfoundryn. Under år 2006 låg Silex på 4-5 plats.

Världens klart största tillverkare av mems är däremot ST Microelectronics, följt av Texas Instruments och Sanyo. Fast till skillnad mot Silex och andra fristående foundryn, tillverkar dessa företag till stor del åt sig själva.

- Vi upplever inte ST, TI och liknande företag som konkurrenter. Det är inte bra för våra kunder att lägga sin produktion hos företag som tillverkar egna produkter för när de får ont om kapacitet prioriterar de sina egna produkter, säger Edvard Kälvesten.

Att världen största halvledarfoundry, taiwanesiska TSMC, ska börja tillverka mikromekaniska komponenter ser han däremot mer allvarligt på.

­- TSMC är tufft motstånd. Men deras påstådda satsning är lite överdriven just nu. De har bara börjat bygga lite kunskap. Fast om fem år när de satsar pengar i verksamheten, då blir det jättetufft. Men tills dess hoppas vi att ha vuxit oss riktigt stora, säger Edvard Kälvesten.

Silex omsättning låg kring 165 miljoner kronor i fjol, varvid den ena hälften av intäkterna kom från produktion och den andra hälften från prototypframtagning.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)