JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Obducat i EU-projekt
Nanoteknikföretaget Obducat i Malmö är en av sex deltagare i projektet Surpass, som ryms inom EU:s sjunde ramprogram. Målet inom projektet är att ta fram en specifikation på ett optiskt lagringssystem som lagrar upp till 400 GByte på en vanlig optisk skiva.
Idag talas det om en mängd tekniker som kan öka den effektiva datatätheten i ett optiskt minne. Några exempel är flerlagerteknik, optisk superlösning, optiska närfält och avancerad kanalmodulering. Om tre till fem år kommer sannolikt en blandning av dessa och andra tekniker att utgöra grundpelaren i dåtidens optiska lagringsmedia.

Inom EU-projektet Surpass är uppgiften att undersöka de nämnda teknikerna, andra tekniker och även kombinationer av olika tekniker. Och det förväntade resultatet är en specifikation på ett optiskt lagringssystem med kapacitet att lagra 200 till 400 GByte på en helt vanlig optisk skiva.

Malmöföretagets uppgift är att ta ansvar för masteringtekniken som är baserad på elektronstrålelitografi samt tillverkningen av stämplar (stampers) inom projektet. Inom projektet ska företaget även vara med och förbättra plattformen för elektronstrålelitografi, allt för att snabbare kunna tillverka framtidens stämplar.

Parallellt med detta kommer det svenska företaget även att tillhandahålla sin egen nanoimprintlitografiteknik (NIL-teknik). Obducat har utvecklat en litografiteknik som innebär att man kan prägla mycket små strukturer. Företaget använder elektroplätering för att tillverka stämplar som sedan monteras i en maskin för nanoimprintlitografi.

Deutsche Thomson OHG samordnar projektet och de övriga projektdeltagarna, som är CEA LETI-Minatec, Delft University of Technology, Imperial College London och Université de Neuchâtel, förutom Obducat. EU bidrar med 36 miljoner kronor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)