JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qimonda säljer till Micron och drar ner
Efter månader av rykten är det klart att Qimonda säljer sin andel i DRAM-företaget Inotera till Micronic. Affären kostar Micron 400 miljoner dollar i kontanter. Samtidigt startar Qimonda ett tufft sparprogram som berör 3 000 anställda.
När amerikanska Micron och taiwanesiska Nanya bildade det gemensamma DRAM-bolaget MeiYa Technology i våras var dagarna räknade för tyska Qimondas samarbete med Nanya. De två har sedan tidigare haft ett samarbetsbolag, Inotera, med två 300 mm fabriker i Taiwan.

Nu är det således beslutat att Qimonda säljer sin andel – 35,6 procent i Inotera – till Micron för 400 miljoner dollar (cirka 296 miljoner euro). Beslutet kommer i samband med ett större rekonstruktionsprogram för Qimonda som kommer att beröra 3 000 anställda världen över och som ska spara företaget omkring 450 miljoner euro årligen, när det är fullt genomfört mot slutet av tredje kvartal på Qimondas kommande budgetår.

Qimonda planerar att avslöja mer om sitt rekonstruktionsprogram senare idag, men redan nu avslöjar dock företaget i ett pressmeddelande att det ämnar dra sig ur all tillverkning på 200 mm. Därmed ska tillverkningen i 200 mm-fabriken i Richmond, USA, vara avslutad i januari nästa år. Dessutom ska företagets upphöra med att kapsla och testa komponenter och moduler i tyska Dresden. Den verksamheten avslutas i mars nästa år, vart den flyttas avslöjas inte.

I sparprogrammet ingår också en minskad forsknings- och utvecklingsverksamhet samt bantad administrativ verksamhet, speciellt i München, Dresden och Raleigh. Idag har Qimonda cirka 13 500 anställda världen över.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)