JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Australien får statligt svartfibernät
Australien bygger ett statligt fibernät som ska nå 90 procent av befolkningen. Kapaciteten ska hyras ut till operatörer. Resterande 10 procent av befolkningen ska garanteras 12 Mbit/s via satellit och annan trådlös teknik.
Det här är Australiens största infrastrukturprojekt någonsin. Det beräknas kosta 250 miljarder kronor och kommer att sysselsätta mellan 25 000 och 37 000 människor under åtta år.

Privatpersoner kommer att erbjudas att investera i obligationer för nätet, Aussie Infrastructure Bonds.

Tidningen Sydney Morning Herald kommenterar att beslutet är ett dråpslag för den stora australiska telenätsägaren Telstra, som privatiserades för några år sedan. "Efter att ha stoppat pengarna från försäljningen i fickan skapar den nya regeringen en konkurrent som allvarligt underminerar värdet på Telstra", skriver tidningen.

Projektet lanseras efter att ett tidigare erbjudande till privata företag att bygga bredbandsnät misslyckades i brist på intressanta anbud, enligt regeringens expertkommitte. I bakgrunden finns också en utdragen kamp för Australiens teleoperatörer att få använda Telstras kopparaccessnät för telefoni och bredband.

Ett förslag på ett nationellt svartfibernät fanns i Sverige i slutet av nittiotalet  men det stöddes endast av Centerpartiet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)