JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Försvaret köper svensk väggradar
Linköpingsföretaget Cinside ska leverera ett antal handhållna radarenheter som kan se genom väggar. Produkten har tidigare utvärderats av FMV och kan komma att bli en del av försvarets standardutrustning.
– Målet är att utrusta den enskilde soldaten med detta instrument för att erhålla en viss se-igenom-förmåga. Med CPR3 kan man få en indikation på om någonting rör sig på andra sidan väggen. Det är viktigt med denna typ av information för att höja säkerheten och framgången vid uppdrag i bebyggelse som det ofta handlar om nuförtiden, till exempel i internationella operationer, säger Nils-Erik Rönnberg på FMV i ett pressmeddelande.

Cinside grundades år 2007 av ett antal personer som tidigare arbetat på FOI med radarteknik. Tekniken i CPR3, som den första produkten kallas, baseras på en dopplerradar på 10 GHz. Radarsignalen detekterar rörelser, även så små rörelser som andningen hos en människa.

CPR3 är handhållen och väger 600 gram inklusive batterier som ska räcka minst åtta timmar. Startstiden är 10 sekunder och vid användning hålls radarn mot den vägg eller den dörr bakom vilken man misstänker att det finns människor.

Användaren får ett larm så fort någonting rör sig men det går också att lämna enheten som kan skicka över larmen trådlöst till en bärbar handdator eller pc.

Radarn täcker en sektor på 70 grader och når tre till fem meter bakom en armerad betongvägg som är 20 cm tjock. Bakom en typisk innervägg når radarn fem till tio meter.

– Det här är en viktig milstolpe för Cinside att vi nu kan leverera vår första produkt. Att vi också får en välrenommerad referenskund är av stor betydelse för oss. Förutom Polisen i Sverige har vi flera utländska intressenter som vill prova vår väggradar, säger Cinsides vd Dan Axelsson i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)