JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson: Bredband kan rädda klimatet
Sätt informationsteknik högre upp på dagordningen för det kommande klimatmötet i Köpenhamn i december. Det var uppmaningen från Ericssons blivande vd Hans Vestberg när han huvudtalade på Broadband World Forum i Paris igår.
– Alltför länge har behovet av CO2-minskningar uppfattats som en avvägning mellan att antingen ta hand om planeten jorden eller att främja ekonomisk utveckling. Så måste det inte vara, sade Hans Vestberg.

Enligt Hans Vestberg kan koldioxidutsläppen minskas dramatiskt med hjälp av informations- och kommunikationsteknik (ICT) samtidigt som den ekonomiska utvecklingen vidmakthålls.

– Det finns studier som visar att ICT kan minska de globala utsläppen av CO2 med 15 procent till år 2020. På Ericsson tror vi att reduktionerna skulle kunna bli ännu större med en innovationsdriven klimatagenda.

Om man vill kunna minska utsläppen med 50 till 80 procent till 2050 behövs enligt Hans Vestberg transformativa, smarta, förändringar. Att försöka minska utsläppen gradvis, som idag, kommer inte att räcka.

Huvudingrediensen i Hans Vestbergs recept för att rädda klimatet är bredband.

Hälsovård, undervisning, och myndighetsutövning kan skötas effektivare via bredband och mobilnät. Andra exempel är virtuella möten och smarta elnät.

Dessa ideer bygger alla på att det finns en fungerande bredbandsinfrastruktur, som alltså inte bara är klimatvänlig utan dessutom som bonus kan  öka livskvaliteten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)