JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons största kund planerar massiv utbyggnad
Den kinesiska operatören China Mobile, Ericssons största kund, tänker bygga ut sitt TD-SCDMA-nät till 238 städer och nå 85 miljoner abonnenter inom två år. Och redan nästa vår planerar man att testa LTE under världsutställningen i Shanghai.
Det är ingen mindre än China Mobiles vd och ordförande Wang Jianzhou som redogör för planerna för denna världens största operatör, i en intervju med nyhetssajten Mobile Business Briefing. Och att säga att planerna är expansiva är en underdrift, i synnerhet när det gäller den kinesiska 3G-standarden TD-SCDMA.

– Vi har tre planer från 2009 till 2011. Det lägsta målet är 30 miljoner abonnenter, det mellersta är 50 miljoner och det högsta är 85 miljoner abonnenter, säger han i intervjun.

På längre sikt hymlar han inte om företagets tankar kring LTE. Ett testsystem med tidsmultiplexerad LTE (TD-LTE) ska sättas upp kring världsutställningen i Shanghai som äger rum från maj till oktober nästa år, med utrustning från såväl kinesiska som internationella leverantörer. Och han hoppas att Wimax i en framtid ska kunna integreras i LTE-standarden.

Han berättade också om framgångarna för Joint Innovation Lab, ett samarbete med Vodafon, Verizon Wireless och japanska Softbank kring utveckling av mobil mjukvara. Labbet har lanserat en webbaserad applikationsbutik kallad Mobile Market som på två månader attraherat 20 000 utvecklare och registrerat 200 000 nedladdningar. På Mobile Market kan programutvecklare ladda upp sina tillämpningar och får då 70 procent av intäkterna vid försäljning från sajten.

– Alliansen gör snabba framsteg, och vi ser gärna fler operatörer som deltagare, säger Wang.

Apples Iphone får dock än så länge nobben av China Mobile, då man inte är överens med Apple om affärsmodellen.

– Vi har pratat med Apple i två år. Tyvärr har vi inte nått någon överenskommelse, men vi fortsätter gärna att diskutera, säger han.

En video med hela intervjun finns här (länk, kräver registrering).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)