JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Broadcom köper växelmatrisbolag
Halvledarbolaget Broadcom köper Dune Networks, ett amerikanskt halvledarbolag med israeliska rötter som gör växelmatriskretsar (switch fabric). Dune är en av svenska Xelerateds viktigaste samarbetspartner.
Broadcom har lagt ett kontantbud på Dune värt 178 miljoner dollar – 1,2 miljarder kronor – och planerar ha slutfört affären senast den 31 mars nästa år.

Dune, grundat 2000 i Israel men numera med huvudkontor i Silicon Valley, gör så kallade "switch fabrics", alltså växelmatriskretsar för datanätsutrustning. Enligt företaget är dess arkitektur skalbar för datatakter upp till 100 Gbit/s per port, och varje krets kan ansluta över 10 000 servrar.

– Dunes massivt skalbara växelmatriser i kombination med våra Ethernetprodukter förbättrar vår portfölj av lösningar för nätverksutrustning till datacenter. Tekniken är särskilt väl lämpad för de ökande kraven kring storskaliga datamoln (cloud computing), säger Martin Lund, ansvarig för Broadcoms nätverksdivision, i en pressrelease.

Dune har historiskt samarbetat med en rad företag, som Siemens, Marvell och svenska Xelerated. Så sent som för ett år sedan fördjupade Xelerated sitt samarbete med Dune, då de två tillsammans började erbjuda kretsar och programvara för Carrier Ethernet med datatakt upp till 240 Gbit/s (länk). Hur detta samarbete påverkas av Broadcoms köp återstår att se, Elektroniktidningen har sökt Xelerated för en kommentar. Broadcom är bland mycket annat världens största producent av Ethernetchips.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)