JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 48 stycken x86-kärnor på ett chip

blurbHelt serverrack på ett chips

Intel provtillverkar en ny typ av 48-kärniga processorer och sprider den till forskare. Arkitekturen är enklast tänkbara: 24 oberoende dubbel-x86:or ihopkopplade i ett meshnät – i princip ett serverrack nedskalat till ett chips.
Att det är ett meshnät är detsamma som att varje dubbelkärna är länkad till sina grannar i fyra väderstreck. Varje länk överför 64 gigabyte/s.

Det finns inget hårdvarustöd för att upprätthålla cachekoherens mellan kärnorna, alltså för att dela minne. Intel har däremot testat mjukvarulösningar som gör samma sak.

Å andra sidan finns hårdvarustöd för meddelandekommunkation i nätet enligt en teknik som enligt Intel kan skalas till 1000-tals kärnor.

Varje dubbelkärna kör i sin egen klockfrekvens. Dessutom kan öar om fyra dubbelkärnor reglera sin egen spänning. Det här ger stora möjligheter att reglera effekten efter arbetsbelastning. Chipet är dimensionerat för att dra mellan 25 och 125 W.

Också in- och utmatningen från chipet har möjlighet att reglera spänning och frekvens. Gränssnittet till yttre minne är DDR3.

sccChipet består av 1,3 miljarder transistorer tillverkade i 45 nm vilket betyder att den upptar en yta på inte mindre än 567 mm2. Den kan jämföras med exempelvis serverprocessorn Lynnfield på 296 mm2 eller en Atom Diamondville på 25 mm2.

Den teoretiska prestandan sägs ligga mellan 10 och 20 gånger över den bästa prestanda Intel erbjuder i kommersiella processorer idag.

Under en presskonferens i San Francisco i går körde Intel Windows i kretsen. Företagets forskare har också testat att köra serverfarmprogramvara i chipset, som Javasystemet Hadoop för distribuerade beräkningar.

Intel kommer att låta tillverka detta chips i minst hundra exemplar. Det schweiziska universitetet ETH Zürich, Microsoft och några amerikanska universitet är några av de lyckligt lottade som kommer att få exemplar av chipet att leka med.

Intels PR-namn på chipet är "single-chip cloud computer" (SCC). PR-vinklingen är att chips av det här slaget ska möjliggöra bärbara datorer som kan se och behandla synintryck på liknande sätt som människor gör.

År 2007 tillverkade Intel ett provchips kallat Polaris som hade 80 kärnor av ett enklare slag. Kommunikationsnätet däremot var av samma typ som det som används i SCC. Intels kommande krets Larrabee är också den en multikärnekonstruktion, men den är mer lik ett grafikchips med ett annat kommunikationsnät och enklare kärnor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)