JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Effektivare pappersbruk med sensorteknik
Göteborgsföretaget Vasasensor får nära 4 miljoner kronor av Energimyndigheten för ett sensorprojekt som syftar till att skapa energieffektivare pappersmaskiner.
Det statliga forskningsbolaget Imegos dotterbolag Vasasensor har beviljats ett villkorslån på uppåt fyra miljoner kronor för projektet “Energibesparing i pappersmaskiner”. Det är Energimyndigheten som står för finansieringen samtidigt som befintliga ägare tillför ytterligare kapital.

– Målsättningen med Energimyndighetens stöd till Vasasensor är att stimulera en utveckling som leder till minskad energianvändning i industrin. I de applikationer som tekniken är avsedd att användas kan den bidra till väsentliga energibesparingar, säger Erik Olsson på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Vasasensor har utvecklat ett trådlöst sensorsystem, kallat PressEyes, som i realtid kan mäta tryckprofilen mellan valsarna vid papperstillverkning. Tekniken är patenterad.

Målet för projektet som nu får finansiering är att skapa ett system för effektivare pressning av pappersmassa, vilket både minskar energianvändningen i pappersmaskinen och ökar produktionen.

Pappersindustrin är en av Sveriges mest energikrävande industrier och står för cirka 15 procent av landets totala elförbrukning.  
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)