JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk motor före sin tid

Svensk motor före sin tid

Knappt en månad efter att EU röstat fram nya effektivitetskrav på elmotorer släppte ABB en svensktillverkad motor som redan möter kraven som träder i kraft år 2015. Fyra år tog det att utveckla motorn som har upp till 50 procent lägre energiförluster än de motorer som idag jobbar i den svenska industrin.
– När vi startade projektet med att utveckla en helt ny motorplattform skannade vi alla våra marknader världen över för att skapa en kravbild, säger Åke Andersson, utvecklingschef för lågspänningsmotorer på ABB.

Resultatet är M4BP, en prisbelönt motor som om den ersatte alla elmotorer som används i Sverige idag sägs kunna spara energi motsvarande vad som går åt att värma upp 60 000 villor. Och ett normalstort pappersbruk skulle kunna sänka elräkningen med flera tiotals miljoner kronor per år genom att byta ut sina motorer, enligt ABB.

Bakom motorns höga verkningsgraden ligger bland annat den elektriska konstruktionen av lindningen kombinerat med olika materialval som bland annat påverkar magnetiseringen.

En annan viktig detalj är att M4BP är en ren katalogvara. Den finns i runt 100 grundvarianter med olika antal axlar, poler och spänningsnivåer. Däremot är det inte aktuellt att  bygga samman motorn med en frekvensomriktare.

– När vi bygger våra motorer tänker vi modulärt på samma sätt som biltillverkare. En motor kan användas tillsammans med flera olika omriktare och en omriktare kan kopplas till flera motorer, säger Åke Andersson.

När den nya motorserien utvecklades såg företaget även till att den ska kunna fungera som plattform för framtida energklasser genom att uppgradera en del material och teknik.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)