JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två hål i väggen ger 500 Mbit/s

Två hål i väggen ger 500 Mbit/s


Fiber till huset och sedan 500 Mbit/s i vilket vägguttag som helst. Så hoppas tyska Devolo att framtidens hemnät ska se ut. Bandbredden räcker till fyra HDTV-kanaler utan andra kablar än elnätet.
Hur ska all bandbredd som fiber till hemmet erbjuder bäst komma till sin rätt? Enligt tyska Devolo är det elnätet som är svaret. På mässan IPTV World Forum i nästa vecka visar företaget upp produkter för ändamålet.

Huvudprodukten är adapter kallad dLAN 500 som omvandlar signalerna från fibern till signaler som kan överlagras på elnätet. Produkterna är tänkta att följa den kommande standarden IEEE 1901 och ska klara 500 Mbit/s, vilket räcker för fyra HDTV-kanaler. Räckvidden anges till 300 meter, vilket torde räcka för de flesta enfamiljshus. De eluttag där man vill använda bandbredden förses med modem som inte är större än vanliga transformatoradaptrar.

– Jämfört med wlan får vi bättre täckning - vi klarar vår teknik trippel-play i varje rum i huset. Och det utan några installationer eller kabeldragning, skriver Devolo i ett pressmeddelande.

Wlan ingår dock också i företagets utbud. Man har tagit fram en wlanrouter kallad dLAN 200 AV som ger en wlan-zon med 200 Mbit/s så fort den pluggas in i eluttaget. Routern har också tre Ethernetuttag och en USB-port som gör att användarna kan dela exempelvis skrivare, hårddisk eller webkamera.

Devolo understryker att tekniken ger internetoperatören stora möjligheter att övervaka och styra nätet. Exempelvis går det att installera ny firmware på distans, och operatören kan också omkonfigurera hemprodukterna vid behov.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)