JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stenhårt om mobilligans fjärdeplats
Sony Ericsson behåller fjärdeplatsen i analyshuset  Isuppls senaste världens tio största mobiltillverkare. Men bara med en hårsmån, och trängseln på platserna fyra till åtta är värre än någonsin. Bakom förändringarna ligger förstås den snabba tillväxten för smartmobiler.
Den hårdnande konkurrensen inom mobiltelefoner och den ökande användningen av smartmobiler har tvingat Isuppli att utöka sin rapportering från de fem största till att omfatta de tio största. Och i tabellen syns hur stenhård konkurrensen är om platserna fyra till åtta.

De tre i toppen - Nokia, Samsung och LG, ser för ögonblicket ut att ha en någorlunda betryggande ledning. Men därunder är det med blotta förskräckelsen som Sony Ericsson lyckas behålla fjärdeplatsen, med 10,5 miljoner sålda mobiler under första kvartalet. Femman RIM, det kanadensiska företaget som gör Blackberrymobilerna, ligger enligt rapporten bara 41 000 sålda mobiler efter, alltså i storleksordningen avrundningsfel.

Därefter följer Apple som sålde 8,8 miljoner Iphone under kvartalet och ZTE på 8,6 miljoner sålda mobiler. Motorola sålde bara 8,5 miljoner mobiler under kvartalet och halkade därmed ner till en åttondeplats. Så sent som 2007 var Motorola världens näst största mobilleverantör.

Avståndet till nian Huawei är inte alls betryggande. Den kinesiska telekomjätten sålde 6,1 miljoner mobiler under kvartalet, och tian TCL-Alcatel 5,2 miljoner stycken.

Att det är tillväxtfenomenet smartmobiler som ruskar om på listan är uppenbart, och den trenden tror Isuppli kommer att fortsätta. Segment väntas växa med 35 procent i år, jämfört med totalmarknadens tillväxt på 11 procent. Det gynnar förstås företag som RIM och Apple som enbart gör just smartmobiler.

– RIM är en hårsmån från att ta Sony Ericssons plats på rankingen. Det ska bli intressant att se hur mycket marknadsandelar RIM och Apple kommer att  lyckas ta under 2010, kommenterar analytikern Tina Teng på Isuppli.
 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)