JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Svarstiden viktigare än datatakten"
Det är den korta latenstiden som är det verkligt stora försäljningsargumentet för LTE, inte den höga datatakten. Det menar Telia efter ett halvår av LTE-nät i drift.
Kort latenstid betyder kort svarstid för kommandon. Och det är detta som kunderna verkligen gillar, konstaterar Telia som nu drivit sina LTE-nät i Stockholm och Oslo i ett halvår.
 Svarstider viktiga även i optonät

Det är inte bara i mobilnäten som svarstider blivit viktiga försäljningsargument. Detsamma gäller i optiska nät, påpekar optonätsleverantören Transmode.

– Kraven har ändrats från "tillräckligt låg" till "så låg som överhuvudtaget är praktiskt möjligt, konstaterar företaget i ett pressmeddelande.

Enligt Transmode består fördröjning i optonät av tre delar. Först fördröjningen i själva fibern, som ligger kring 5 us per km. På denna tillkommer  20-25 procent från dispersionskompenserande fiber. Den tredje delen är fördröjningen i WDM-systemen och optoelektroniken. Transmode hävdar att man har produkter som tar bort den extra fördröjningen från dispersionskompensationen och att man har lägsta möjliga fördröjning i WDM-delarna och elektroniken.

– Vi har transpondrar för 2,5 Gbit/s och 10 Gbit/s som bara ger mellan 4 och 10 ns latens per transponderpar, beroende på protokollhastigheten. Det är jämförbart med att lägga till 1-2 meter fiber till den generella rutten, skriver företaget.

Transmode hävdar att dess produkter därmed ger ner mot tusendelen så låg latens som konkurrenterna, vilket är viktigt inom exempelvis aktiehandel, molntillämpningar, datacenteruppkopplingar och videodistribution.

– De klickar och så händer det, med väldigt liten fördröjning. Vi har sett en stor ökning i uppströms video, just uppström verkar vara en "killer app" för 4G, säger Teliasoneras forsknings- och utvecklingschef Johan Wickman till nyhetsbrevet Fierce Wireless.

Att datatakten är tio gånger högre än i 3G-näten må vara det tekniskt största framsteget. Men det är alltså svarstiderna som kunderna uppskattar mest.

Telia väntar just nu på de första leveranserna av LTE-modem som även kan fungera i 3G-näten. Planen är att börja sälja sådana modem från Samsung denna månad, och från fler leverantörer senare under året. Några mobiltelefoner med LTE-stöd väntas dock inte på denna sidan årsskiftet trots tidigare uppgifter om motsatsen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)