JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel köper mobilkretsbolag
Intel har köpt israeliska Comsys, specialist på halvledare för Wimax och LTE. Affären har skett i tysthet, utan något officiellt tillkännagivande, skriver tidningen EE Times som hänvisar till uppgifter från analyshuset Forward Concepts.

Enligt Forward Concepts skedde köpet i maj och köpeskillingen uppgick till 30 miljoner dollar. De 80 anställda på Comsys Mobile Communications and Signal Processing Ltd som hela bolagsnamnet lyder har gått över till Intels utvecklingscenter i de israeliska städerna Haifa och Petah Tikva, skriver Forward Concepts vd Will Strauss i ett nyhetsbrev.

Comsys var länge en stark Wimaxförespråkare, men när Elektroniktidningen träffade bolaget på mässan Mobile World Congress i Barcelona i februari berättade man att ett LTE-chips var på gång från bolaget. Företaget menade då att likheterna mellan Wimax och LTE var så stora att det inte behövdes särskilt mycket jobb för att komplettera Wimaxkretsar med LTE-funktioner. I likhet med Wimaxkretsen skulle även LTE-kretsen innehålla såväl 3G- som 2G-funktioner.

Comsys har även en historia som leverantör av 2G-kretsar, en verksamhet som sedermera köptes av Texas Instruments.

Affären understryker Intels satsning på en comeback i mobilvärlden. Företagets senaste Atomchips, Moorestown, är framtaget med smartmobiler och läsplattor som målgrupp. Men Will Strauss poängterar att mycket av signalbehandlingen i dessa tillämpningar inte utförs i Atomkärnan, utan i kringkretsar. En inte alltför vild spekulation är därför att Comsys kompetens inom digital signalbehandling för mobiltelefoni var det som Intel främst var ute efter.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)