JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EDA-bolag stämmer ZTE för piratkopiering
Har kinesiska ZTE med berått mod använt konstruktionsprogramvara från högfrekvensspecialisten AWR utan att betala licensavgifter? Den frågan ska nu avgöras i amerikansk domstol.
EDA-bolaget AWR, specialist på programvara för konstruktion av högfrekvenskretsar- och -system, har stämt den kinesiska telekomjätten ZTE inför en domstol i Kalifornien, skriver tidningen EE Times. ZTE anklagas av AWR för att "avsiktligt och med berått mod" ha låtit sina konstruktörer få tillgång till AWRs konstruktionsprogram utan att ha köpt någon licens.

Konstruktörerna på ZTE ska, enligt AWR, ha laddat ner utvärderingsversioner av programvaran från AWR:s webbsajt, och därefter kringgått de mekanismer som varit avsedda att skydda programvaran. Dessutom ska ZTE ha tillskansat sig versioner av programvaran genom nedladdning från nätsajter som är "kända för att sprida illegalt innehåll".

Minst 300 gånger ska programvaran ha använts i ZTE:s datorer, vilket enligt stämningen troligen bara är en bråkdel av den verkliga användningen. I stämningen hävdas också att ingen legal version av något program någonsin har levererats från AWR till ZTE.

Enligt AWR har minst 14 ZTE-anställda deltagit i seminarier arrangerade av AWR, och då ställt så sofistikerade frågor att "enbart erfarna användare" skulle kunna formulera dem. I ett av seminarierna hävdade en av de ZTE-anställda, enligt AWR, att ZTE tänkt använda AWR-hjälpmedel i ett kommande projekt.

AWR säger i en pressrelease att stämningen går ut på att skydda dess intellektuella egendom, och att "piratkopiering av EDA-program kan underminera konkurrenskraften för företag inom halvledare, telekom och rymdfart över hela världen". Vidare hävdar AWR att ZTE genom sitt agerande har undvikit licensavgifter på flera miljoner dollar, och att AWR förgäves försökt förmå ZTE att göra upp i godo, utanför domstol.

ZTE har inte kommenterat stämningen.

Enligt EE Times är piratkopiering ett ökande problem i EDA-världen, i synnerhet i Kina där tidningen hävdar att "respekten för intellektuell egendom inte har samma kulturella betydelse som i väst". Tidningen berättar också att allt fler EDA-bolag tvingats inse att deras programvara används utan vare sig tillstånd eller ersättning.

Organisationen EDA Consortium, där de flesta EDA-bolag är medlemmar, har inrättat en särskild antipiratkommitté som tidigare konstaterat att problemet knappast fanns före 2003, men har varit substantiellt åtminstone sedan 2006.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)