JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Femtokameran ser runt hörn

sFemtokameran
ser runt hörn

Forskare vid MIT arbetar på att utveckla ett "femtotransientbildsystem", i praktiken en kamera som kan se runt hörn. Systemet skickar iväg extremt korta ljuspulser som reflekteras mot olika objekt, och algoritmer som återskapar en bild av objektet.
Processen kallas femtofotografi och är än så länge på ett mycket tidigt stadium i utvecklingen. Men forskarna nämner redan tillämpningsområden som räddningsoperationer, medicinsk bildbehandling, möjligheten att undvika kollisioner i trafiken och inspektion av industribyggnader. Inom två år tror sig forskarna ha ett bärbart system framme.

Tekniken bygger på att skicka iväg femtosekundslånga laserpulser, som reflekteras mot ett antal föremål innan de återvänder till kameran där de fångas. Forskarna utvecklar nu algoritmer för att rekonstruera objektet som ska avbildas.

Enligt Ramesh Raskar, professor på MIT Media Lab, skapar kameran en "tredimensionell tidsbild" av det dolda föremålet genom att kontinuerligt samla ljus och beräkna information om tid och avstånd för varje pixel.

– Det är som röntgen utan röntgenstrålar, säger han i en press release.

Mer information finns här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)