JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 5000 har LTE efter ett år
På ettårsdagen av Teliasoneras invigning av sitt svenska och norska LTE-nät kan bolaget räkna in omkring 5000 kunder. Inte mycket, kan tyckas, men ändå nog för att tro på en snabbare utveckling än för 3G i motsvarande skede.
Trots att bara några tusen av Telias 5,8 miljoner mobilkunder i Sverige valt att skaffa LTE, eller 4G som Telia valt att marknadsföra tekniken, så menar företaget att det är en succé i vardande.

– Vi kommer att få se en betydligt snabbare utrullning av 4G än vi hade av 3G, säger Håkan Dahlström, chef för Teliasoneras mobilverksamhet, till Svenska Dagbladet.

Ett skäl är att tekniken är enkel för användarna och har uppenbara fördelar. Donglar för 3G har fått enormt genomslag, och LTE-donglar fungerar likadant men ger snabbare trafik och kortare svarstider. Det gör att fast bredband via ADSL inte längre har någon hastighetsfördel, vilket fått en del tidiga användare att göra sig av med sitt fasta abonnemang. Den fördelen tilltalar även Telias konkurrenter Telenor och Tele2, som ju också lanserat LTE numera, och därmed för första gången kan erbjuda bredband i hög hastighet utan att behöva hyra in sig i Telias kopparnät.

Hos Telia har datatrafiken i mobilnäten tiodubblats sedan 2005, och Håkan Dahlbom säger till Svenska Dagbladet att han tror att trafiken kommer att dubbleras varje år under de kommande åren.

De som skaffat 4G hör, föga förvånande, till teknikentusiasterna. En första kundundersökning som Telia gjort visar att dessa personer använder mobilt bredband mer än de gjort tidigare. 46 procent surfar mer utanför hemmet än tidigare, 29 procent distansarbetar i större utsträckning, 23 procent ser mer på webb-tv och 12 procent spelar mer onlinespel.

Sedan invigningen i fjol har Telias LTE-nät byggts ut till 19 svenska städer, och nio till ska kopplas upp innan årsskiftet, plus tre städer i Norge. Nästa år ska 228 orter i Sverige omfattas av nätet. Därtill har Telia lanserat LTE i Finland och Danmark, och har pilotnät i Estland, Lettland, Litauen och Uzbekistan.

Totalt finns LTE-nät i drift i tio länder eller regioner, utöver de nämnda även i Tyskland, Österrike, Polen, Uzbekistan, Hongkong och USA.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)