JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mips i kinesiska Androidmobiler

Mips i kinesiska Androidmobiler

Pekplattor och smartmobiler som kör operativsystemet Android på processorn Mips. Sådana visades för första gången upp på konsumentmässan CES förra veckan.
Dagens Androidmobiler körs på Armprocessorer, typiskt på den senaste generationens Cortex A8- och Cortex A9-kärnor.

När nu de första Mips-Androidmobilerna dyker upp – prototyper utan namn – visar de sig använda enklare kärnor, inriktade på lågprismarknaden, volymmarknaden.

Mips visade upp två sådana mobiler på CES-mässan i Las Vegas förra veckan. Enligt tidningen PC Magazine har Mips-processorn i den ena mobilen en  prestanda motsvarande en 400 MHz Arm9 och är tillverkad i 130 nm.

Grafiken är hackig och skärmen är bara 320 x 480, men den kör Android 2.1.

Processorerna i prototyperna är tillverkade av två kineiska företag, Ingenic och Action Semiconductor. Ingenic har också tillverkat processorerna som sitter i de pekplattor på Android som Mips visade upp på CES.

Ingenic har planer för den amerikanska marknaden. Bland produkterna finns en 600 MHz dubbelkärna på Mips Xburst Jz4760, avsedd för mobiler. En 400 MHz Xburst-processor används idag Linux-netbooks.

Dagens Androidmobiler kör uteslutande på Armprocessorer. Men spelfältet är öppet för Mips att göra en inbrytning. Eftersom användarprogrammen (apparna) körs i en virtuell maskin är portabiliteten mellan plattformarna enkel – när väl en ny version av Android är porterad till Arm respektive Mips befinner sig de tre cpu:erna på samma spelplan vad gäller tillgängligheten på fungerande appar.

Mips har kunnat köra Android åtminstone sedan våren 2009. Framför allt har Mips satsat på att tv-anpassa Android – för fjärrkontroll och soffavstånd. Under CES lanserade MIPs en ny plattform för multimedia och tv, kallad SmartCE, byggd på Android, Flash, Skype och en tv-portal kallad Jinni ConnecTV.

Att Mips också var på väg in i Androidmobiler rapporterade Elektroniktidningen i slutet av 2009.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)