JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 16 miljoner till larmbolag

16 miljoner till larmbolag

Lansen Technology, tidigare känt som Emwitech, tar in 16 miljoner i riskkapital. Pengarna ska användas för fortsatt marknadsföring av företagets trådlösa larm- och övervakningssystem.
Halmstadbaserade Lansen grundades år 2004 och har utvecklat ett radiobaserat övervaknings och datainsamlingsystem som använder ISM-bandet på 868 MHz. Systemet kan utrustas med olika sensorer inklusive kameror som använder Lundabolaget Lyyns bildförbättringsalgoritmer, en teknik beskrevs i Elektroniktidningen 2006 (länk).

Sensorerna är normalt batteridrivna och radioprotokollet är utvecklat för att minimera energiförbrukningen. Så länge inget händer är radiotrafiken därför mycket låg. När en sensor registrerar något oväntat finns dock tillräcklig bandredd för att även skicka videosignaler. Systemet kan också användas för datainsamling, till exempel för att läsa av elmätare.

Företaget har rötterna på Högskolan i Halmstad och hette ursprungligen Emwitech men bytte namn efter köpet av kollegan Lansen Technology.

- Vi tyckte att det var ett roligare namn så vi behöll det, säger Lansens styrelseordförande Johan Sedelius Hörberg.

Lansen hade utvecklat en vibrationssensor som kan känna av om det till exempel kör in en bil på uppfarten eller om någon går utanför ett skyddsobjekt.

- Då kan man ta en bild och skicka iväg till någon som kan avgöra om det är något att oroa sig för.

Lansen har tio anställda, omsatte två miljoner kronor 2009 och gick närmare 12 miljoner kronor back. Nu tar företaget in 16 miljoner kronor. Pengarna kommer från Almi Invest, Hannells Holding och övriga befintliga ägare, däribland huvudägare Allba Invest som kontrolleras av familjen Jensen som tidigare ägde Elfa.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)