JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Branschföreningen ryter till om ingenjörsutbildningar
En viktig fråga för branschföreningen Svensk Elektronik är kompetensförsörjningen. När TV4 i onsdags gjorde ett inslag om en framgångsrik men nedlagd vidareutbildning av arbetslösa ingenjörer, ofta med utländsk bakgrund, fick föreningens vd Lena Norder chans att uttala sig.
– Alla ser det här som en oerhört viktig fråga, hur ska vi klara kompetensförsörjningen framöver. Det dyker upp gång på gång på våra medlemsmöten, säger Lena Norder i TV4-inslaget.

Inslaget handlade om en påbyggnadsutbildning som en grupp lektorer på Chalmers bedrev för arbetslösa ingenjörer, ofta med utländsk bakgrund. Utbildningen var ettårig och alla som gick den fick jobb, en del redan innan utbildningen var klar. En av förklaringarna till framgången var det när samarbetet med industrin som fanns.

– Man måste ha något som visar att man pluggat i Sverige, och att någon från Sverige säger att han är bra. Det duger inte med en kroatisk civilingenjörsexamen, säger Hrovoje Povse i inslaget.

Utbildningen lades ner år 2005 på grund av den annalkande lågkonjunkturen och idag passar den här typen av vidareutbildningar inte in på Arbetsförmedlingens uppdrag där utbildningarna ska vara korta och individanpassade.

– Det är obegåvat att inte ta tillvara de möjligheter som finns, vi behöver varenda ingenjör vi kan få, säger Lena Norder.

Sändningen går att se här (länk) och börjar 4:38 in i inslaget.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)