JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huawei växer i Sverige
Kinesiska Huawei, världens efter Ericsson största telekombolag, har på ett år gått från 325 till nästan 500 anställda i Sverige. Främst är det lite äldre medarbetare som rekryteras - kineserna anser att svenska nyutexaminerade ingenjörer har på tok för höga ingångslöner.
Majoriteten av Huaweis svenska personal finns i Kista, där företaget har kontor på tre ställen, samt i Göteborg. Därtill finns ett utvecklingskontor för komponenter i Lund med ett tiotal anställda, som på sikt ska växa till 50 personer enligt nyhetsbrevet Rapidus.

Många nyutexaminerade ingenjörer söker jobb på Huawei. Men hittills är det mest erfaren personal som anställts, enligt Rapidus. Utvecklingschefen Urban Fagerstedt säger till nyhetsbrevet att företagets ledning menar att svenska ingångslöner är alltför höga - motsvarande kompetens går att få i Kina för 5000 - 6000 kr/månad.

– Det är ytterst ovanligt att vi rekryterar unga personer i Sverige. Genomsnittet är 15 års branscherfarenhet, säger Fagerstedt till Rapidus.

Huawei har även omkring 200 anställda i Norge där bolaget nyligen fick en order på utbyggnad av LTE-nät av Teliasonera, samt 30-40 vardera i Danmark och Finland.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)