JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 300-miljardersmålet missat med hårsmån
Halvledarindustrin har länge strävat mot att nå en försäljning på 300 miljarder dollar. Ifjol trodde många att målet nåddes, men analyshuset Gartners slutgiltiga räkning stannar på 299,4 miljarder.
Fjolåret var förvisso ett av de starkaste i halvledarnas historia, med en försäljningsuppgång på 31 procent eller 70,7 miljarder dollar. Men till 300 miljarder dollar nådde branschen bara nästan - totalförsäljningen blev 299,4 miljarder enligt analyshuset Gartner.

För 19:e året i rad är Intel störst i branschen, med en marknadsandel på 14 procent. Tvåan Samsung svarade för en av de största organiska ökningarna, upp 58 procent, mycket tack vare pris- och efterfrågeökningarna på DRAM och Nand-flash. Minnen stod för 80 procent av Samsungs försäljning.

Störst ökning uppvisar Renesas, 125 procent, vilket dock till största delen förklaras av samgåendet med NEC.

Noterbart är att de tio största bolagen står för mer än hälften av försäljningen, och de 25 största stod för 69 procent. Totalt följer Gartner 275 halvledarbolag.

Hur bra det går för ett företag beror som bekant både på vilka delmarknader det riktar sig mot och hur väl bolaget lyckas ta marknadsandelar. Fyra företag utmärkte sig enligt Gartner som extremt högpresterande i sina nischer – Broadcom, Marvell, Samsung och NXP. Samtidigt fanns fyra bolag som underpresterade – Rohm, Renesas, Nvida och Mediatek.

Texas Instruments köp av National Semiconductor (länk) gör att det bolaget sannolikt kommer att klättra förbi Toshiba och knipa tredjeplatsen på nästa års tio-i-topplista.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)