JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 21 maj 2019 VECKA 21
Den ryske bloggaren Eldar Murtazin hävdar att Microsoft och Nokia redan nästa vecka kommer att börja förhandla om ett köp av hela Nokia, och att affären kan vara genomförd redan i år.
Eldar Murtazin har haft rätt förr - han är enligt egen utsago den person som först rapporterade om app-butiken Ovi, och även förutspådde dess stängning, något som Nokia nyligen bekräftade (länk). Så när han nu på sitt sedvanligt svulstiga vis (länk) berättar att Microsoft och Nokia är på gång att inleda köpeförhandlingar så är det ett rykte som inte helt kan avfärdas.

Frågan har hängt i luften ända sedan förre Microsofthöjdaren Stephen Elop utsågs till vd för Nokia, och på nätet aktualiserades förstås ärendet när Nokia bestämde sig för fasa ut Symbian och istället använda Microsofts mobil-OS i framtiden. Men såväl Stephen Elop som andra inblandade har ihärdigt förnekat att ett köp över huvud taget skulle vara aktuellt. Elop tog själv upp frågan – och tillbakavisade tanken – då han talade på Mobile World Congress i Barcelona i februari.

Nyhetsbrevet Cellular News tror inte att ryktet stämmer. Det skriver att en sådan affär knappast skulle vara politiskt omöjlig varken för Finland eller för Microsofts aktieägare. Microsoft skulle nämligen tvingas betala ett mycket högt pris för att få med sig Nokias nuvarande aktieägare, och ett så högt pris skulle Microsofts ägare inte gärna gå med på.

Om, teoretiskt, affären ändå skulle gå igenom så bleve det inte mycket kvar av Nokia. Förutom mobiltelefonerna är de främsta tillgångarna halva innehavet av Nokia Siemens Networks, kartbolaget Navteq samt företagets patentportfölj.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)