JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ryssland jätteinvesterar i minnesfabrik
Den ryska investeringsfonden Rusnano satsar 300 miljoner dollar i minnestillverkaren Crocus. Pengarna ska användas för att bygga världens största MRAM-fabrik i Ryssland, hävdar Crocus. 
Tanken är att Crocus och Rusnano ska bilda ett joint-venture – döpt till Crocus Nano Electronics – som ska volymtillverka magnetoresistiva RAM i Ryssland. Den statliga ryska fonden står för pengarna, medan Crocus står för processtekniken som kan skapa minnen i 90 nm till 65 nm.

Under det första året beräknas 125 miljoner dollar gå åt till att bygga upp själva produktionsanläggningen, medan planen är att lägga in ytterligare 120 miljoner dollar de efterföljande åren för att rampa upp volymproduktionen.

I överenskommelsen ingår också ytterligare investering för att stödja en övergång till 45 nm och på sikt än finare processgeometrier. Rusnano planerar dessutom att göra en investering i Crocus på 55 miljoner dollar tillsammans med företagets nuvarande investerare.

Enligt Crocus blir Crocus Nano Electronics den första MRAM-anläggningen i världen som kan volymtillverka på 300 mm-wafers i 90 nm- och 65 nm-processteknik. I fabriken ska vanliga CMOS-skivor användas som bas, varpå MRAM-skikt adderas med hjälp av extra processteg.
 
Fabriken väntas vara i full gång om två år, då upp till 500 wafers ska kunna produceras i veckan. På sikt ska kapaciteten kunna ökas till det dubbla.

Samtidigt planerar Crocus att i samarbete med Crocus Nano Electronics bygga upp ett lärocenter och en utvecklingsenhet för minnesdesign och produktion i Ryssland. Crocus ska därtill investera 5 miljoner dollar i rysk forskning kring avancerade tillverkningsteknik, såsom systemkretsar (system-on-chip).  

Crocus är från början franskt. Företaget grundades år 2004 för att kommersialisera magnetoresistiva minnen, MRAM, sprungna ur forskningsresultat från Spintecs lab i Grenoble. Idag har företaget huvudkontor i Kalifornien, medan designen fortfarande är kvar i Frankrike.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)