JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Freescale-vd nöjd med första börsdagen
Igår var första handelsdagen för halvledarjätten Freescales nyintroducerade aktier. Kursen ökade med måttliga 1,8 procent, men vd Rich Meyer säger till tidningen EE Times att han var mycket nöjd med introduktionen.
Börsintroduktioner är olika. När det sociala nätverket Linkedin häromveckan noterades på börsen gick kursen som en raket, från 45 till 120 dollar. När halvledarbolaget Freescale noterades igår hade företaget redan sänkt introduktionspriset från planerade 22 dollar till 18 dollar. Investerarnas intresse var ljumt - aktien toppade vid 19,50 dollar och föll sedan tillbaka till 18,33 dollar i slutet av första handelsdagen, en modest ökning på 1,8 procent.

Freescales vd Rich Beyer tycker inte att jämförelsen med Linkedin är meningsfull.

– Det visar bara hur investerare ser på sociala medier. Inte på hur de ser på halvledarindustrin, säger han till EE Times.

Med börsintroduktionen hoppas Freescale få in pengar för att betala av sina skulder – företaget har en nettoskuld på cirka 6,5 miljarder dollar. Sänkningen av introduktionspriset gjorde att man nu "bara" får in 800 miljoner dollar i stället för den miljard bolaget ursprungligen hoppats på. Inte heller det ser Rich Beyer som ett misslyckande.

– Det viktiga är inte introduktionspriset. Faktum är att vi vill skapa aktieägarvärde. Det som är viktigt är vilken riktning aktien går åt.

Att den stora skuldbördan skulle skrämma bort investerar tror inte Rich Beyer.

– Vi har förvisso en tung skuldbörda, men vi har varit mycket tydliga med att vi kan generera tillräckligt med pengar för att betala av den. Jag tror inte den har haft någon påverkan över huvud taget, säger han.

I intervjun vill han mycket hellre prata om att Freescale vuxit snabbare än marknaden under 2010 och första kvartalet 2011. Och han tillbakavisar ryktena om att företaget är på väg tillbaks till mobilkretsmarknaden.

– Vi tror inte det är någon bra verksamhet för oss. Vi lämnar den marknaden till alla de spelare som vill agera där, säger han till EE Times.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)