JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu kan du köpa ”kvantdatorn”

D-Wave OneNu kan du köpa ”kvantdatorn”

Vapentillverkaren Lockheed Martin har köpt en ”kvantdator”. Detta, tillsammans med en publicering i tidskriften Nature, är god pr för det amerikanska företaget D-Wave, som tillverkar datorn. Forskare anser dock att det D-Wave säljer troligen inte är en ”kvantdator”.
I förra veckan satte amerikanska D-Wave upp en reklamskylt på sin sajt, ”Nej, du drömmer inte – det går att köpa den”.

Annonsen gäller en produkt kallad D-Wave One. Det är en maskin som i sin innersta mekanism har 128 stycken så kallade kvantbitar. Dessa interagerar enligt kvantmekaniska naturlagar och utför samidigt en sorts beräkning med en prestanda som datorer som bygger på klassisk fysik inte kommer i närheten av. Allt enligt D-Wave.

D-Wave One är konstruerad för att lösa optimeringsproblem. Några av de problem som prototyper fått brottas med är sudokupussel, optimal bordsplacering utifrån vilka personer som trivs ihop, att hitta en molekyl som liknar en annan och att identifiera bilder.

D-Wave har demonstrerat On inför publik och antyder att den potentiellt kan lösa problem av detta slag med en betydligt bättre prestanda än klassiska datorer. Finansriskanalys, bioinformatik och valdering och verifiering av mjukvara är andra möjliga tillämpningsområden som D-Wave nämner.

Den kvantmekaniska teknik som D-Wave hävdar att One använder kallas quantum annealing, kvanthärdning. Härdning är en generell sökteknik som används även i andra sammanhang. Tekniken innebär att en slumpfaktor – som gradvis minskas – påverkar vilka vägar som utforskas i sökandet efter en optimal lösning på ett problem.

D-Wave har varit kontroversiellt sedan det bildades 1999. Det anklagas för att försöka slå mynt av den renommé som omger begreppet ”kvantdator”. Sådana ligger enligt forskare decennier fram i tiden, om de ens någonsin blir möjliga att bygga.

– D-wave kan ha hittat en arkitektur som efterliknar naturliga system, och kanske även ha likheter med kvantsystem. Detta är dock inte vad jag och mina kollegor kallar en kvantdator, säger professor Gunnar Björk på avdelningen för fotoniik och optik på KTH till Elektroniktidningen.

– Inte om man med kvantdatorer menar det som till exempel beskrivs i Nielsens och  Chuangs bok Quantum Computation and Quantum Information, eller algoritmer av den typ Peter Shor och Lov Grover föreslagit.

Han lämnar en reservation för att D-Wave är hemlighetsfullt med hur företagets teknik exakt fungerar.

Trots kritiken har alltså D-Wave lyckats få en stor kund till sin produkt. Lockheed Martin och D-Wave kommer dessutom att ha ett samarbetsprojekt för att utveckla tekniken och optimera den för tillämpningar.

Tidigare i månaden lyckades forskare på D-Wave få en artikel publicerad i tidskriften Nature, vilket var ytterligare en fjäder i hatten för företaget. Artikeln beskriver mätningar som D-Wave gjort av sin maskins beteende.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)