JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IBM avslöjar grafengenombrott
Forskare på IBM har lyckats tillverka en första krets från en grafenbaserad wafer. Det är ett stort steg för att kunna kommersialisera grafen, menar forskarna. Kretsen – en mixer som fungerar upp till 10 GHz – är tänkt för trådlös kommunikation .
Grafenforskningen fick en hype i och med Nobelpriset i fysik i fjol. Samtidigt kan man konstatera att det praktiska genombrottet för materialet tycks närma sig med stormsteg.

Nu hävdar forskare från amerikanska IBM att de lyckats skapa en analog krets, en mixer, bestående av en grafentransistor och ett par induktorer integrerade på en kiselkarbidwafer.

Den stora nyheten är att forskarna lyckats karakterisera grafen på en yta stor som en wafer. Vanligtvis skapas grafen genom att man skalar av ett lager grafit. Det är dock varit svårt att få jämn kvalitet över stora ytor med den metoden.

– Många genombrott inom dagens nanoteknik är kortsiktiga och fokuserar på att förbättra den traditionella kiseltekniken. Det här är istället ett viktigt genombrott för att övervinna konstruktionshinder med ett nytt material som ger egenskaper utöver vad som går att uppnå med halvledare i kisel, säger en av IBM:s forskare i ett pressmeddelande.

Tillverkningen av grafenkretsarna inkluderar fyra skikt av metall och två lager oxid för att bilda grafentransistorn, on-chip-induktorer och anslutningar. Mixern fungerar upp till 10 GHz och påstås ha utmärkt termisk stabilitet upp till 125 °C.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)