Skriv ut
Trots att kylar, frysar och diskmaskiner har blivit mångdubbelt energieffektivare förbrukar svenska restauranger lika mycket energi idag som för 20 år sedan, hävdar Energimyndigheten. Orsaken är att belysningen släcks mer sällan numera. Men med energieffektiva alternativ skulle elnotan kunna kapas med 20 procent, menar myndigheten
Den svenska hotell- och restaurangsektorn förbrukar lika mycket el idag som 1990. Detta trots att köksutrustningen blivit betydligt mer energieffektiv genom åren. I dagens hotell slukar köksutrustningen, ventilationen och belysningen tillsammans nära 60 procent av den totala elen som används, hävdar Energimyndigheten.

Orsaken till att den totala elanvändningen inte minskat är att belysningen hålls tänd 70 procent fler timmar idag än för 20 år sedan.

– Om alla glödlampor, konventionella lysrör och ventilationsaggregat skulle bytas ut skulle elanvändningen kunna minska med 20 procent eller 190 GWh under ett år. Det motsvarar el till 7 600 eluppvärmda villor, konstaterar Helen Magnusson, projektledare vid Energimyndigheten.

Energiinventeringen är gjord inom myndighetens projekt STIL2.