JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Windows 8 släpps för utvecklare

Windows 8Windows 8 släpps för utvecklare

På scenen i Anaheim, USA, fanns prototyper både på Arm- och x86-processorer. Så såg det ut när Microsoft igår  släppte en preliminär version av sitt kommande operativsystem Windows 8 – det som ska utmana Apple och Google i surfplattor.
Att Windows 8 skulle kunna köras på Arm-, och inte bara på x86-processorer, var känt sedan början av året. Nu visas prototyper upp med de senaste armprocessorerna från Qualcomm, Nvidia och Texas Instruments: Snapdragon 8660 med dubbla scorpionkärnar, Tegra 3 (Kal El) med fyra A9-kärnor respektive Omap 4430 med sina dubbla A9:or.

Intel hävdar sig ha ett uppenbart försprång mot armmakarna i att gamla windowsprogram inte kommer att fungera under Windows 8 på Arm. Men enligt Microsoft kommer Windows 7-program att fungera under Windows 8, och företaget meddelar inget undantag för armbaserade datorer.

Intel – den partner som Microsoft sviker i partnerskapet med Arm – utlyste å sin sida igår ett fördjupat samarbete med Google om dess operativsystem Android. De två visade upp gemensamma prototyper av pekplattor och smartmobiler.

Windows 8 kan köras i en klassisk skrivbordsmiljö, men också i ett gränssnitt kallat Metro särskilt anpassat för touchskärmar. Operativsystemet är orienterat kring Internet i allmänhet och molnet och sociala medier i synnerhet.

Pekskärmar har stötts på Windows sedan länge, men i Windows 8 är fingret inte längre bara en alternativ muspekare. Istället stöds gester och multifingerpek – ”touch” – av det slag vi känner igen från bärbar elektronik som kör Apple IOS eller Android.

En uppgradering av Internet till en fullvärdig medborgare i Windows. Så kan man beskriva den största ändringen i mjukvaruarkitekturen för operativsystemet. Program skrivna i Javascript, HTML5 och andra webbspråk har ett stöd på samma djup som program i Visual Basic eller C#. De har exempelvis samma åtkomst till operativsystemets periferienheter som accelerometrar, touch, kamera och ljud.

Microsoft
Blue screen of death, Windows 8
Windows 8 har ny ”Blue screen of death”
demonstrerade igår hur enkelt det var att skriva en webbläsarapp för bildredigering som var integrerad både med Facebook, Flickr och den lokala hårddisken. Dessutom demonstrerade företaget hur enkelt det är att utveckla ett och samma program i både en version för Microsofts mobiloperativsystem Windows Phone och för Windows 8.

Pressreleaser från komponenttillverkare som stöder Windows 8 har börjat trilla in.

Armprocessormakaren Nvidia sätter ihop ett eget verktygspaket för mjukvaruutvecklare på Windows 8. Företaget påpekar att det inte bara är dess approcessorfamilj Tegra som kommer att stödja Windows 8, utan också dess grafikkomponenter Tesla, Geforce och Quadro.

Ericsson har tillsammans med Microsoft utvecklat ett nytt USB-protokoll som sägs göra det lättare att koppla samman Windows 8 med Ericssons mobilmodem i touchplattor och bärbara datorer. Tekniken är inbyggd i Windows 8 och demonstreras på Microsofts konferens.

Ericsson får konkurrens av Qualcomm, som meddelar att dess modemfamilj Gobi demonstreras i en av prototyperna som Microsoft visar upp.

ST har tryckt in ett hårt integrerat paket sensorer i en av prototyperna som demonstreras på scenen – en animerad ratt svarar snabbt när pekskärmen roteras. Gyroskop, accelerometer, magnetometer, närhetssensor, atmosfärstryckmätare och en 32-bitarsprocessor sitter i modulen, som heter Inemo och finns i volymproduktion.

ST noterar också att dess NFC-router ST21NFCA inklusive protokoll i mjukvara, stöder Windows 8 efter intimt samarbete med Microsoft.

Atmels touchkrets Maxtouch MXT1386 säger sig stöda Windows 8 på alla plattformar och demonstreras i en Windows-PC från Samsung.

Windows 8 väntas släppas till allmänheten i slutet av 2012 eller början av år 2013. ”Det hänger på kvaliteten, och inte på ett specifikt datum”, säger Microsoft.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)