JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fruktfluga förebild för trådlösa sensorer

Fruktfluga förebild för trådlösa sensorer

Fruktflugans nervsystem använder bara en bråkdel av den energi som motsvarande elektronik förbrukar för att koda och analysera information. Detta faktum har inspirerat forskaren Fredrik Sandin i Luleå att försöka utveckla en ny generation trådlösa sensorer.
– Vi försöker överföra hjärnans beräkningsprinciper till chip som simulerar små nervsystem, säger Fredrik Sandin som tillhör avdelningen Eislab vid Luleå tekniska universitet och som nyligen inlett ett 4-årigt forskningsprojekt.

Målet är att ta fram en trådlös sensor med mycket låg energiförbrukning. För att klara det måste varje sensor på egen hand kunna analysera data och avgöra vad som ska skickas vidare.

Idag skickas all information vidare till en central dator som utför analysen, vilket är energikrävande.

Forskarnas mål är att utveckla ett så kallat neuromorfiskt chip med möjlighet att på ett extremt energieffektivt sätt koda och bearbeta signaler från sensorer. Ett neuromorfiskt chip kan förbruka så lite som några tiotals mikrowatt. Det motsvarar den effekt som krävs för att hålla dagens teknik i strömsparläge.

Forskningsprojektet Bio-inspired computing and novel technology for networks of tiny wireless sensor divices leds av Eislab vid LTU. Professor Jerker Delsing koordinerar projektet tillsammans med Fredrik Sandin. Monash Universitetet i Australien, Institutet för Neuroinformatik i Schweiz och Petronas tekniska universitet i Malaysia medverkar även de i projektet som finansieras av Stint (Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)