JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telias LTE nu på 153 ställen
Telias, Sveriges och världens första LTE-nät täcker nu 153 orter i Sverige, från Luleå i norr till Malmö i söder. Innan året är slut ska antalet orter uppgå till 231.
Telias LTE-nät, som när det öppnades i december 2009 var världens första kommersiella, byggs nu ut i rask takt. Ett år efter invigningen var 19 svenska och tre norska städer uppkopplade i nätet. Nu, ytterligare tio månader senare, uppgår antalet till 153, och Telia lovar att 231 orter i Sverige ska ha fått LTE innan årsskiftet. Det är faktiskt tre fler än företaget lovade i december i fjol (länk).

Eslöv, Bollnäs, Värnamo, Hudiksvall och Sandviken hör till de orter som nu fått LTE-täckning. Utöver tätorter byggs nätet även ut på turistplatser. Hela listan finns på www.telia.se/4g.

– Detta är en viktig satsning för att möta kundernas aptit på bandbredd, och våra 153 orter är en bra start, men bara en början, säger Ulrika Steg, chef för mobilitetstjänster på Telia, i ett pressmeddelande.

Hur många abonnenter Telia har i sitt LTE-nät nämns inte i pressmeddelandet. Abonnenttillströmningen var tämligen trög i början, mycket på grund av brist på terminaler – donglar – något som numera inte ska vara något problem. Ett år efter invigningen fanns cirka 5000 abonnenter i nätet.

Telia säger sig ha ambitionen att i Sverige erbjuda det snabbast möjliga bredbandet. Utöver LTE-nätet, som ger maximal datatakt kring 80 Mbit/s, bygger företaget även ut sitt 3G-nät till 32 Mbit/s. På fastnätssidan byggs fibernätet ut till att ge datatakt uppemot 1 Gbit/s, och med hjälp av VDSL2 ska bredband via telefonjacket kunna nå 60 Mbit/s.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)