JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google vill lära webbläsaren nytt språk

DartGoogle vill lära webbläsaren nytt språk

Idag avslöjas nya detaljer om Googles programspråk Dart. Enligt Google är det för svårt att utveckla stora program i Javascript – det programspråk som är standard i webbläsaren idag. Dart ska vara lösningen.
I Dart kan du definiera så kallade klasser. Med sådana styckar  utvecklaren upp stora program i mindre bitar med väldefinerade gränssnitt. Det är en teknik som bland annat höjer abstraktionsnivån och underlättar återanvändning av kod.

De allt större program som körs i webbläsaren har en komplexitet som Javascript inte är förberedd för. Javascript är designat för att huvudsakligen köra korta program på några rader kod. När du laddade denna sida kördes bland annat javascriptkod som laddade kommentarsrutan nedan. Sådana småuppgifter är Javascript praktiskt för. Däremot fungerar det sämre för att utveckla ett helt officepaket med ordbehandlare och kalkylark i webbläsaren, som bland annat Google gjort.

– Javascript som det ser ut idag ser ut är inte speciellt skalbar.  Och Google torde veta, vi konstruerar några av de mest komplicerade javascriptapplikationerna i världen, kommenterar Peter Magnusson, svenskättad chefsingenjör för Googles molnplattform App Engine.

Dart är inte en påbyggnad till Javascript utan grammatiken är på flera sätt ny. Språket introducerar bland mycket annat smått och gott ett nytt sätt att köra parallella program, i så kallade kallade isolates som kan kommunicera med varandra.

Språket ska också anpassas till det faktum att webben allt oftare används via mobiltelefoner och pekplattor med, snarare än via skrivbordsdator med tangentbord och pekdon.

Google bjuder på en kompilator som översätter från Dart till Javascript för den som vill utveckla i Dart, och kunna köra programmet i alla webbläsare. Google utlovar också fler verktyg, plus diverse programkodsbibliotek till Dart. En utvecklingsmiljö för Dart kommer att finnas i molnet.

En vanlig metod för att komma runt Javascripts brister idag är att konstruera programkodsbibliotek till Javascript som bygger ut språket på olika sätt. Ett bibliotek kallat JQuery Mobile innehåller exempelvis funktioner som kan användas för att skapa gränssnitt till smartmobiler. En annan lösning är att utveckla program i ett annat programspråk och sedan översätta slutresultatet till Javascript.

Google själv använder idag båda metoderna i javascriptbiblioteket Closure respektive javautvecklingsmiljön Google Web Toolkit.

Men nu tycker alltså Google att det är dags att dra ett streck över Javascript och börja om på ett blankt blad med ett helt nytt språk. Google vill på sikt att Dart helt ska ersätta Javascript, enligt en tidigare läckt epostkonversation, där Dart refereras till som ”Dash”.

Enligt den läckta konversationen förutser Google att det kommer att bli problematiskt att övertala övriga webbläsartillverkare att stödja språket. Företaget hoppas dock på att språket, dess prestanda och verktyg ska bli så bra att det blir oemotståndligt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)