JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rohde börjar sälja Hameg
UPPDATERAD: Rohde & Schwarz Sverigekontor börjar sälja Hamegs test- och mätinstrument. Produkterna blir ett bra komplement till de egna instrumenten.
Egentligen kan det tyckas rätt naturligt att tyska Rohde & Schwarz som äger tyska Hameg sedan år 2005 även säljer företagets produkter. Särskilt som Hamegs test- och mätinstrument pris- och prestandamässigt ligger under Rohdes egna produkter.

- Vi började med att städa upp i återförsäljarledet i Tyskland. Nu har turen kommit till resten av Europa, säger Thomas Modenbach som är försäljningschef på Hameg.

För den svenska marknaden innebär det att Hamegs produkter framgent kommer att säljas av Rohde & Schwarz personal liksom via Instrumentcenter.

- Vi vill bredda oss så det blir ett bra komplement, säger Rode & Schwarz svenska försäljningschef Kristoffer Hermansson.

Han skattar att den marknad som Hameg riktar sig till – enklare oscilloskop, kraftaggregat och spektrumanalysatorer – är värd runt 10 miljoner kronor i Sverige.

- Det har tagit oss tre år att helt förnya produktportföljen. Idag är vi inte ett företag som gör likadana produkter som alla andra. Vi konkurrerar istället med de tre stora, säger Thomas Modenbach.

Hameg drivs visserligen som ett självständigt bolag inom Rohde & Schwarz men företaget har fått hjälp av R&S för att ta fram de nya instrumentfamiljerna som också tillverkas i R&S fabriker.

- Men i motsats till Rohde & Schwarz tillverkar vi mot lager, inte mot beställning.

Orsaken är att Hamegs produkter är betydligt enklare och inte har lika många optioner. Oscilloskopen har exempelvis en bandbredd från 70 MHz upp till 350 MHz. R&S årsgamla oscilloskopfamiljer går från 500 MHz upp till 2 GHz.

Men att instrumenten är enklare innebär inte att de säljer sig själva via katalogdistributörer som Elfa, Farnell eller RS, även om de finns i deras sortiment.

- Kunderna behöver nästan alltid hjälp med att välja vilket instrument de ska köpa. Man måste förstå vad de vill göra med instrumentet för att kunna råda dem och då behövs en säljare med tekniska kunskap, säger Thomas Modenbach.

Däremot kan webben fungera som en inkörsport, som fångar upp och slussar vidare potentiella köpare. Hamegs instrument finns med i det svenska kontorets egen webbutik för lågprisinstrumnet, testochmät.se‚  sedan starten för två år sedan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)