JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokias windowsmobil – snart på en annonspelare nära dig
Lumia 800JanneDen största annonskampanjen någonsin – så ska Microsoft och Nokia ta sig in på smartmobilmarknaden igen. Idag annonserar Nokia sina första mobiler med Microsofts operativsystem Windows Phone. Varumärket är Lumia.
Det gick fort. Samarbetet mellan Nokia och Microsoft annonserades så sent som i februari.

Att konstruktionen i åtminstone några detaljer är ett hastverk indikeras av att den är tung – 142 gram för Lumia 800 att jämföra med exempelvis Samsung Galaxy 2 som väger 116 gram trots att den har större skärm. De första tear-downrapporterna blir intressanta.

De två första lumiamobilerna kostar 3000 respektive 5000 kronor. Den dyrare modellen Lumia 800 är till förväxling lika Nokias mobil N9, som körs på den dödade linuxversionen Meego. Men skenet bedrar, hårdvaran är inte densamma. I N9 sitter en Texas Omap3 som approcessor och i Lumia en Qualcomm Scorpion.

Marknadsanalytikerna har för länge sedan utsett Lumia till storsäljare. Så fort som äktenskapet mellan Nokia och Microsoft annonserades spådde Gartner att den kommande mobilmarknaden skulle ha tre stora plattformar: Iphone, Android och Microsoft – trots att den sistnämnda idag står i skuggan av de två förstnämnda med bara fyra procent av marknaden.

Men enligt Gartner kommer Windows Phone rentav passera Iphone under 2015. Och med tanke på den reklamkampanj som snart kommer att överskölja våra ögon, kan det tänkas att analytikerna verkligen får rätt. Det finns stora pengapåsar från både Nokia, Microsoft och operatörer att ösa från. Det kan vara denna satsning – inte på tekniken i sig utan på reklam – som blir Nokias och Microsofts gemensamma biljett tillbaka till smartmobilmarknaden.
   
Nokia Lumia 800Nokia Lumia 800

Mått: 116 x 12 x 61

Vikt: 142 gram

Skärm: 3,7 tums amoled

Processor: 1,4 Ghz Qualcomm S2 MSM8255

Batteri: 5,365 Wh
Operativsystem: Windows Phone Mango

Kamera: 8 megapixel (ingen främre kamera).
Video: 720p

Minne: 512MB, 16GB NAND

Pris: ca 5000 kr

Klicka för större bilder!

Nokia Lumia 710Nokia Lumia 710

Mått: 119 x 12 x 62 mm

Vikt: 126 gram

Skärm: 3,7 tums TFT
Processor: 1,4 Ghz
Batteri: 4,81 Wh

Operativsystem: Windows Phone Mango

Kamera: 5 megapixel
Video: 720p

Minne: 512MB, 8GB NAND
Pris: ca 3000 kr
Tekniken i sig tycks det heller inte vara något fel på. Enligt tidiga recensioner från bland annat svenska tidningen Mobil, är de första nokisoftmobilerna ett utmärkt stycke design.

– Nokia gör ett väldigt bra försök att rädda Microsoft Windows Phone, skriver tidningen.

Microsofts gränssnitt Metro har testats tidigare med goda betyg, med vissa reservationer mot barnsjukdomar som att copy-paste saknas. Företaget har inte gjort som Google i Android och kopierat Iphone, utan skapat sitt eget visuella intryck.

En annan liten detalj är att Microsoft i Lumi 800 och 710 valt bort Nokia N9:s gimmick att ersätta alla knappar med fingersvep – lumiamobilerna har av allt att döma både hem-, backa- och sökknapp i en fast position längst ner på skärmen.

Metro delar användargränssnitt – Metro – med kommande skrivbords-Windows. Detta kommer att bli ett starkt upplevt köpargument i framtiden. Det gör att mobilen kan att kännas som en förlängning av det operativsystem de flesta redan har i datorn – och tvärtom – de kommer att stärka varandra.

Marknadsföring och konstruktionsdetaljer tycks alltså kunna bockas av. Rimligen har Nokia ett också ett bra distributionsnät redo med tanke på företagets storhet på området billiga mobiler.

Andra hinder återstår. Hönan-och-äggetproblemet med apparna är det kanske viktigaste – är det möjligt att engagera utvecklare för en plattform som ännu är försvinnande liten? Windows Phone har idag ungefär en tiondel av Iphones och Androids halva miljon appar vardera.

Lumia 710 och 800 ska finnas på hyllorna i nästa månad.

Lumia kan betyda "skapad från ljus", i fri tolkning från latin. På finska är ”lumia” en böjningsform av ”snö”.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)