JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk solcellsfabrik ska sälja maskiner

Midsummer solceller järfällaSvensk solcellsfabrik ska sälja maskiner

När Midsummer drog igång för sju år sedan var huvudspåret att tillverka billiga och robusta tunnfilmssolceller med en teknik som man tagit från cd- och dvd-industrin. Nu när fabriken står klar i IBM:s tidigare skrivarfabrik i Järfälla utanför Stockholm har fokus svängt en hel del. Det är inte bara solceller som tillverkas där, utan även hela produktionslinor för solcellstillverkning.
– Under resans gång har vi insett att det är mindre kapitalintensivt att bygga och sälja maskiner. Det ger ett bättre kassaflöde, förklarar Eric Jaremalm, en av Midsummers fyra grundare.

Intresset för företagets produktionsmaskiner har varit påfallande stort, främst från företag i Kina och Östeuropa. Hittills har Midsummer sålt två produktionslinor, där en lina består av flera maskiner bland annat en tvättstation, en maskin som sputtrat tunnfilmen på skivor, en screentryckare, en ugn och en enhet som testar solcellerna.

– Samtidigt har vi förfrågningar på betydligt fler maskiner och vi hoppas få in flera beställningar innan årsskiftet.

För tillfället har Midsummer nästan 40 anställda, cirka hälften bygger maskiner medan resten tillverkar solceller, bygger solpaneler eller arbetar med forskning och utveckling.

– Men vi ser att vi behöver anställa ytterligare 10 till 20 personer till Järfällafabriken inom det närmaste halvåret, säger Eric Jaremalm.

Midsummer solceller järfällaMaskiner passar Sverige
Samtidigt har företaget hunnit med att anställa en service­ingenjör i Hong Kong, samt en person som talar kinesiska till det svenska kontoret. Något dotterbolag i Kina har ännu inte varit aktuellt, men Eric Jaremalm håller det inte för otroligt att ett sådant öppnas på lite längre sikt.

– Vi har sett att produktionen av solceller och moduler har flyttat till Kina och Taiwan när nu volymerna blir större och marginalerna mindre.

– Däremot har jag svårt att se att till exempel maskintillverkningen flyttar från Sverige. Det är så komplicerat att tillverka våra maskiner och tillverkningen måste ligga nära forskningen, säger Eric Jaremalm.

Men trots att Midsummers långsiktiga strategiska beslut svängt till att bli stor på att bygga maskiner kommer den svenska solcellstillverkningen att vara central även i framöver.

– Vi kommer alltid att ha en del solcells- och paneltillverkning här. Det är nödvändigt för vår FoU-verksamhet.

Står på egna ben
Tanken är att hålla den svenska solcellstillverkningen på den produktionsnivå som fabriken har just nu. Här finns två pilotlinor och en så kallad Duo-lina, vilket är namnet på det tillverkningssystem som företaget även säljer till andra.

Midsummer startades år 2004 av Sven Lindström, Alf Linder, Göran Lombäck och Eric Jaremalm, där de tre förstnämnda tidigare arbetat på maskintillverkaren M2 Engineering och Eric Jaremalm kom från Micronic Laser Systems.
   Företagets utveckling har bland annat finansierats av Energimyndigheten med 49 miljoner kronor. Likaså har andra finansiärer, såsom Gunnar Håkansson på Söderberg & Partners Placeringsrådgivning , Peder Sager Wallenberg med stiftelsen Infologix och affärsängeln Jane Walerud, gått in med 60 miljoner kronor.
Vid full produktion kan Järfällafabriken tillverka 5 MW årligen. Det motsvarar cirka 1,8 miljoner solceller, då solcellerna idag har en garanterad verkningsgrad på 12 procent. Än så länge ligger dock produktionsvolymen långt ifrån full fart men i början på nästa år räknar företaget med att nå en kapacitet motsvarande 3 MW per år.

I fabriken monteras alla solceller till moduler, några enskilda solceller säljs inte. För tillfället går huvuddelen av modulproduktion till svenska Powerfy som adderar egen teknik så att en modul kan ladda ett antal mobiltelefoner. De färdiga produkterna säljer Powerfy sedan till Afrika.

Försäljningsprognosen för i år ligger på 60 miljoner kronor. Maskinförsäljningen står för lejonparten, drygt två tredjedelar.

– Vi har nått en milstolpe. Vi har inga bidrag längre. Nu lever vi på vår egen försäljning och vi ser att vi kan finansiera vår egen expansion, säger Eric Jaremalm med glädje.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)