JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. RYKTE: Adobe ger upp Flash för telefoner
Adobe väntas under dagen annonsera att företaget ger upp försöken att stödja Flash Player på telefoner. Det hävdar nyhetssajten ZDnet.
”Vi kommer inte längre att anpassa Flash Player for mobile devices till nya webbläsare, operativsystemsversioner eller hårdvarukonfigurationer”. Det kommer Adobe enligt ZDNet att annonsera idag.

Flash Player är en insticksmodul till webbläsare som används bland annat för att visa annonser (som exempelvis annonsen för EE-guiden till höger på webbsidan du är på just nu).

Flash stöds i alla webbläsare för pc och i de flesta smarttelefoner. Apple Iphone och Ipad är viktiga undantag – Steve Jobs gillade inte Adobe Flash. Inte heller den nya windowsversionen för mobiler, Mango, stöder Flash i webbläsaren Internet Explorer 9.

Att Adobe ger upp försöken att stödja Flash Player i telefoner har enligt ZDNet redan meddelats till utvecklare. Istället kommer Adobe att lägga mer energi på den kommande standarden HTML5, som erbjuder möjligheter liknande Flash.

Nuvarande versioner av Flash Player för Android och Playbook överges inte helt utan kommer att stödjas med buggfixar och säkerhetsuppdateringar.

Program utvecklade för Flash Player kan kompileras för att köras på andra sätt än i Flash Player – även på Apple Iphone – och de möjligheterna kommer Adobe att fortsätta stödja. Ett mål är att de stora smarttelefonoperativsystemen ska kunna köra så kallade appar utvecklade i Flash.

Att den kommande standarden HTML5 är en utmanare av Adobes privata grafikformat Flash, har Adobe redan tidigare  erkänt genom att lansera ett program som översätter Adobe Flash till HTML5.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)