JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snabbt fokus på mobilen
Norska Polight, som utvecklar  autofokuserande linser för mobiltelefoner, tar hjälp av Texas Instruments för att ta sin teknik till volymer. Väl i mobilen blir fokuseringen upp till 20 gånger snabbare och 40 gånger energisnålare än dagens VCM-teknik, hävdar norrmännen.

 
 
När norska Polights produkt Tlens – kort för Tunable Lens – förs på tal är det främst möjligheten att tillverka den i en halvledarprocess, snabbheten och energisnålheten som poängteras.

Produkten är mikromekanisk och består enkelt beskrivet av en piezoelektrisk film – som fungerar som en aktuator – på ett tunt glasmembran. Detta är placerat på en polymer som i sin tur ligger på en glasbärare.

Genom att variera spänningen på piezofilmen kan man få linsen att fokusera mer eller mindre (se illustrationerna till höger).

Utan spänning blir det ingen kraft på glasmembranet, varvid det förblir plant och ljuset passerar genom glaset och polymeren utan att påverkas. Lägger man istället på en spänning –  max 30 V – tvingar piezofilmen glasmembranet att  böjas, vilket skapar en optisk effektvariation och en fokusering

– Texas Instruments med sin MEMS-expertis och globala tillverkningsprocess stärker avsevärt vår förmåga att uppfylla kraven som våra kunder som tillverkar kameramoduler har, säger Christian Dupont , vd på  Polight, i ett pressmeddelande.

Företaget utvecklar just nu tre olika produkter lämpade att användas i kameror med 5 till 12 megapixel, men även högre upplösning.

När de första små och effektiva linserna som kan autofokuseras kommer i volymer, anges inte.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)