JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bilar får virtuella processorer

Bilar får virtuella processorer

Bosch
Det australiska operativsystemet OKL4 har valts av fordonsjätten Bosch som plattform för infotainmentsystem i bilar. Ordern kan innebära ett genombrott på en ny stor marknad för OKL4, som idag är stor inom mobiltelefoner.
OKL4 används bland annat som ett operativsystem för basbandskretsar. Men främst som ett ”operativsystem under operativsystemet” för monitorering och för virtualisering – att skapa virtuella cpu:er och resurser för den programvara som körs på den fysiska processorn.

TRE OPERATIVSYSTEM I SAMMA CPU
OK Labs, OKL4
Klicka för större bild!
Genom att använda OKL4 för virtualisering kan Bosch låta en och samma fysiska processor sköta kritiska funktioner som navigering, statusmonitorering och förarassistans, och rena underhållningssfunktioner som video, audio och spel. Funktionerna läggs i olika virtuella maskiner som bland annat kan startas om utan att störa varandra.
Boschsystemen ska kunna köra infotaimentstandarden Genivi under Linux, smarttelefonplattformen Android och styrstandarden Autosar i en och samma processor, med samtidigt stöd för bussarna Most och Can.

OKL4 finns i en version optimerad för Arm-processorer, inklusive multikärnor. Ett powerpointblad nämner Freescales Arm Cortex 9-processor i.MX6Q som ett exempel på hårdvara i en beskrivning av arkitekturen.

OKL4 säljs av australiska OK Labs som hävdar att Boschs beställning är den första betydande ordern på marknaden av virtualiseringsteknik i fordonsinfotainmentsystem.

Operativsystemet OKL4 har på några få år skaffat sig en extremt stark ställning i mobiltelefoner. År 2005 valdes OKL4 som plattform av Qualcomm och idag finns det i totalt 1,4 miljarder inbyggda system. Några andra telekomkunder är ST, ST-Ericsson, LG och SK Telecom.

Flera av användarna kommer från vapen- flyg- och säkerhetsindustrin, bland dem Northrop Grumman, General Dynamics, Boeing, Lockheed Martin, Kongsberg och National Security Agency.

OK Labs medgrundare Gernot Heiser håller föredrag på Sics den 14 april.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)