JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Forskare bygger logiska grindar av – krabbor
KrabbgrindUppdaterad:

Forskare bygger
logiska grindar
av – krabbor

Tre forskare har demonstrerat att soldatkrabbor (Mictyris Guinotae) kan användas för att beräkna den logiska funktionen OR. Det här är inget skämt. Och det finns ett syfte med forskningen.
 Klicka för större bilder!

Krabbgrind

Överst: krabborna samlas i en OR-grind. Underst: krabborna kolliderar och hamnar i mittenutgången, som representerar AND.
På den vänstra  utången hittar man negationen av x, givet att y hålls konstant på 1.
 

Krabbgrind

I praktiken har forskarna inte lyckats få krabborna att promonera rätt för AND-grinden – den svårare.
Forskarna bygger en konstruktion med väggar som hinder och vägledning, och skickar in krabbor från olika håll. Indata är grupper av krabbor. En grupp av krabbor representerar en etta, och frånvarande grupp representerar en nolla.

Genom utgången kommer sedan en krabbgrupp (eller ingen krabbgrupp) i enlighet med den logiska funktionen OR – om krabbgrupper finns på någon av ingångarna, kommer det ut en krabbgrupp på utgången.

I teorin ska det gå att bygga en AND- och en NOT-grind också, men det har inte lyckats praktiskt ännu.

Soldatkrabbor har simpla hjärnor och följer enkla beteenden.  Grupper följer väggen om de skuggas uppifrån på rätt sätt. Och när gruppen kolliderar med en annan grupp slås de ihop och i en kurs mitt emellan de gamla kurserna.

Resten handlar om att placera väggar strategiskt.

Den här typen av forskning kan till exempel användas för att hitta nya sätt att implementera logik. Dagens halvledare är hundra miljoner gånger mindre effektiva än vad som är teoretiskt möjligt.

År 1982 visade två forskare att det teoretiskt gick att realisera alla logiska funktioner i form av biljardbollar som kollidera perfekt med varandra och med väggar.

Här är en artikel av krabblogikforskarna, om du vill veta mer (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)