JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Eva får bort lödrök tyst och billigt

Eva får bort lödrök tyst och billigt

SEE 2012 När pensionären Eva Anundi behövde en liten, tyst och billig rökgasutsug så letade hon förgäves på marknaden. Idag, vid 75 års ålder, säljer hon sin egendesignade röksug på mässan SEE.
Den är kompakt, effektiv, tyst (23 dB) och kostar bara 1500 kronor. Men det mest fascinerande med rökgasutsugen Airaware är nog ändå personen bakom. Eva Anundi, 75, är knappast stereotypen för uppfinnare i elektronikbranschen.

– Jag hade precis gått i pension och skulle tvätta mina fönster. Så gick fönstret sönder, så jag gick till glasmästaren för att köpa ett nytt. Det såg så spännande ut när han höll på, så jag frågade om jag fick lära mig jobba med glas hos honom. Så gick jag kurser i USA och Tyskland, berättar hon för Elektroniktidningen.

– Fast jag mådde dåligt av alla ångorna. Så jag letade efter en liten billig rökgasutsug. Men det fanns inte! Så då gjorde jag den själv, berättar hon stolt.

Utsugen var tänkt för hobbybruk, och har funnits att köpa på Evas hemsida ett tag. Att elektronikindustrin skulle vara intresserad var inget som slagit henne.

– Men det är mest elektronikmänniskor som köper den. Så jag har insett att här finns ett behov, säger hon.

Fläkten är skäligen enkel - bara en kontakt för strömmen och en knapp för på och av. Enda extrafinessen är ett inbyggt eluttag, där lödkolven kan anslutas.

– Så stänger man av lödkolven automatiskt när man stänger av fläkten.

Idag har hon storföretag som Stora Enso och Wallmart på sin kundlista. Och fläkten används i en rad olika branscher.

- Poängen är att den kan placeras precis intill arbetet. Och behöver man leda bort röken långt så är det bara att ansluta ett rör, berättar Eva Anundi innan hon går vidare på mässan för att försöka hitta nya återförsäljare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)