JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rättegång mot Apple – lurar barn att appshoppa
Det blir en rättegång mot Apple gällande barn som luras köpa virtuella leksaker i program till Iphone och Ipad. Det har en domare beslutat. En grupp föräldrar i USA har gemensamt stämt Apple.
Appar till Iphone och Ipad kan vara märkta "gratis" i onlinebutiken. Men efter att appen startat erbjuds användaren att köpa virtuella objekt via en enkel knapptryckning.

Det här har lurat flera barn att göra inköp med sina föräldrars kreditkort.

I en en rättegång ska nu en grupp föräldrar försöka få skadestånd från Apple eftersom företaget själv tjänar pengar på inköpen och dessutom tillhandahåller tekniken.

Stämningen leds av advokaten Garen Meguerian vars dotter köpt smurfhallon, hinkar med fisk, låtsaspengar och andra virtuella värdesaker för 200 dollar. En tioåring i Storbritannien köpte på två timmar leksakspengar för 1500 pund i spelet Pet Hotel – utan leksakspengar tar det lång tid att bygga nya rum i hotellet.

Apple försvarar sig med att det är möjligt att spärra inköp i program.

Företaget har efter att stämningen lämnades in i höstas gjort det svårare att lura barn. Tidigare öppnades en bakdörr för inköp utan lösenord under en kvart när användaren matat in sitt lösenord en gång.

Amerikanska myndigheter uppmanade i fjol företag som utvecklar appar att göra det tydligare för föräldrar hur app-inköp fungerar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)