JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kemet säkrar konfliktfri tantal

Kemet säkrar konfliktfri tantal

Kondensatortillverkaren Kemet har köpt tantalpulvertillverkaren Niotan för att få full kontroll över underleverantörskedjan och därmed kunna garantera att det tantal som ingår i företagets kondensatorer inte kommer från konfliktområden i Centralafrika.
Konfliktmineraler utvinns i områden där det pågår väpnade konflikter eller där mänskliga rättigheter inte respekteras. Det handlar om mineraler som utvinns i Centralafrika, företrädesvis i östra delarna av Demokratiska Republiken Kongo, ibland kallat Kongo-Kinshasa. Olika beväpnade grupper beskattar gruvdriften eller bedriver gruvdrift under slavliknade villkor.

USA håller på att införa regler (the Dodd-Frank act) som tvingar företagen att redovisa hur bland annat tantal och wolfram utvunnits. Även i Europa finns en växande opinion för liknande regler.
Amerikanska Kemet tar det något okonventionella steget att integrera underleverantörskedjan vertikalt för att säkra stabila leveranser men också för att kunna garantera att tantalet inte kommer från konfliktområden.

Köpet av Niotan i Nevada, som framställer tantalpulver, är den del i strategin. Niotan certifierades hösten 2010 av EICC/GeSi (Electronic Industry Citizenship Coalition and Global e-Sustainability Initiative) och arbete pågår med att certifiera de gruvor där råvaran bryts. Niotan har slutat köpa råvara som inte kommer från certifierade gruvor.

Affären ger också tillgång till en ny råvaruleverantör, sydafrikanska Tantalite Resources, som håller på att dra igång verksamheten. Även Tantalite Resources ska enbart köpa råvara från certifierade underleverantörer lovar Kemet.

Kemet är störst på tantalkondensatorer och sålde för 2 miljarder dollar för några år sedan.

Konkurrenten AVX har nyligen levererat de första tantalkondensatorerna som garanterat är fria från konfliktmineraler (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)