JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Renesas säger upp var sjätte
Den japanska halvledartillverkaren Renesas planerar att minska personalstyrkan med 15 procent, motsvarande 6000 anställda. Företaget behöver också 650 miljoner dollar i nytt kapital rapporterar japanska medier.
Renesas är resultatet av två fusioner. Den första skedde år 2003 när Mitsubishi och Hitachi lade ihop sina halvledarverksamheter i Renesas. Så sent som i april 2010 pytsade NEC in sin halvledarverksamhet i Renesas och bolaget räknade då med att bli världens tredje största halvledartillverkare.

I den senaste rangordningen från första kvartalet i år har företaget halkat ned till en sjätteplats, om man räknar bort rena foundries.

Jordbävningen i Japan i för ett drygt år sedan, fjolårets översvämningar i Thailand, en stark yen och ökande konkurrens från andra asiatiska leverantörer – det är några orsaker som nyhetsbyrån Reuters ger som förklaringar till Renesas problem.

Bland annat tvingades företaget att tillfälligt stänga åtta fabriker i Japan, och naturkatastroferna har också fått kunderna att leta alternativa leverantörer för att säkra tillgången på komponenter.

Renesas redovisade nyligen en förlust på 62,6 miljarder yen (crika 790 miljarder dollar) för det brutna räkenskapsåret som slutade sista mars.

Företaget har inte velat kommentera uppgifterna.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)