JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Även standarder kan förfalskas
Det kostar ofta en hel del pengar att köpa de dokument som definierar en standard. Det har öppnat en marknad på Internet för förfalskningar.
När det gäller komponenter är det oftast under perioder när det är svårt att köpa via de vanliga kanalerna som försäljningen av förfalskningar tar fart. För standarder handlar det enbart om priset.

Att köpa ett dokument som beskriver en standard kostar ofta många tusen kronor. Tag till exempel den brittiska upplagan av ISO 9000:2005. Den ”riktiga” standarden i form av ett PDF-dokument kostar 129 dollar på sajten www.e-standards.org. Men du hittar den för 8 dollar på www.e-standard.org.

Den uppmärksamme kan notera att det skiljer ett s i webbadressen mellan de två sajterna. Båda ser trovärdiga ut och påstår sig dessutom vara kopplade till det amerikanska standardiseringsorganet American National Standards Institute.

Ändå skiljer det 121 dollar i pris.

I det här läget är det dags att ställa sig frågan: Är det för bra för att vara sant?

Svaret är givetvis ja.

Sajten med de högre priset säljer riktiga dokument. Vad man får om man beställer från den andra sajten blir en överraskning.

Lauren Crane på KLA-Tencor, som varnar för sajten i ett av ingenjörsorganisationen IEEE:s forum, har inte beställt något. Inte heller tidningen Test- and Measurement World som grävt vidare har beställt något men skriver att spåren leder till Kina.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)