JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KemI fortsätter granska hemelektronik
Kemikalieinspektionen. KemI, fortsätter att analysera hemelektronikprodukter för att kontrollera att de inte innehåller för höga halter bly, kvicksilver, kadmium, sexvärt krom och flamskyddsmedlen PBB och PBDE, ämnen som omfattas av RoHS-direktivet.
Från januari till mitten av april har 17 produkter från 14 olika företag analyserats. Av dessa var det endast en som innehöll för hög halt bly. Däremot hittades höga halter krom i nio produkter, men den analysmetod som användes kan inte avgöra om det är den förbjudna formen av ämnet som uppmätts.

I de fall då krom hittats har importören eller tillverkaren informerats om detta och rekommenderats att själva undersöka i vilka former ämnet förekommer.

Det företag som hade importerat produkten som visade sig innehålla för höga halter av bly har anmälts till miljöåklagare för misstanke om miljöbrott.

Kemikalieinspektionen fortsätter analysera produkter inom hemelektronik under hela året.

Fjolårets undersökning omfattade 62 produkter från 52 olika företag. Av dessa visade sig tio produkter innehålla förbjudna halter av bly och flamskyddsmedlen PBDE och PBB. Vidare hittades höga halter krom i 13 produkter (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)