JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SER vill synas i debatten

Niklas Hagman, nyvald ordförande i SER.SER vill synas i debatten

Korta föreläsningar som sänds på nätet, kontaktyta mellan högskola och näringsliv, remissinstans och ett nyinstiftat pris. Det är fyra saker som ska få ingenjörsorganisationen SER, Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening, att synas mer och därmed också attrahera fler medlemmar.
Den som ska få allting att hända är 30-årige Niklas Hagman, nyvald ordförande i SER.
– Föreningen tog fram en utvecklingsplan förra året som innehåller jättebra förslag. Det är min uppgift att se till att de genomförs, säger Niklas Hagman.

Ett av projekten som håller på att dra igång är SER-kanalen. Inspelade seminarier liknande dem som den amerikanska organisationen TED anordnar och sedan sprider på nätet. I SER:s tappning är målet att förmedla kunskap mellan olika lärosäten, till medlemmarna och efter en karenstid på ett halvår till alla som är intresserade.

– Det finns en risk att kunskapen fastnar på lärosätena. Vi vill hjälpa till att förmedla den.

Seminarierna kan vara arrangerade av SER men föreläsarna kan också vara forskare på någon högskola eller vara inbjudna av en högskola.

Det tre första avsnitten är redan inspelade och väntar på att publiceras. Ett av temana är cyberhot.

– En annan sak vi vill göra är att bli remissinstans. Det är inte något som händer automatsikt, vi måste själva väcka opinion så att utvecklingen i Sverige går åt rätt håll, säger Niklas Hagman.

Den tredje biten i utvecklingsplanen är att koppla ihop industrin med lärosätena. Här kommer alla medlemmar som arbetar inom industrin väl till pass.

– Vi ska börja med elektroprogrammet på KTH där vi har kontakt med den programansvarige.

Tanken är att föreningen ska hjälpa lärosätena att utforma sina utbildningsprogram så att de blir relevantare för industrin.

Föreningen vill också skapa uppmärksamhet genom att instifta ett pris.

– SER-Prize ska delas ut till någon som bidrar till smart och hållbar samhällsutveckling.

Det blir två kategorier, ett studentpris och ett pris för den som är yrkesverksam.

En verksamhet som pågått under några år är SER:s mentorsverksamhet, där studenter kan få stöd och råd av en SER-medlem inför inträdet i yrkeslivet.

– Det har fungerat bra på Chalmers men vi har ingen projektledare på KTH just nu.

Niklas Hagman har själv gått på dataprogrammet på KTH och var med i SER som studerandemedlem under ett knappt år.

– Jag har varit med i många föreningar och grupper, bland annat var jag sektionsordförande för en av de största sektionerna på KTH plus att jag engagerande mig i arbetsmarknadssektionen och i massor av olika smågrupper.

Faktum är att hans första engagemang började redan i årskurs fyra när han gick med i elevrådet och sedan har det bara rullat på.

– Det har varit både påfrestande och lärorikt. Jag har gått massvis med utbildningar om ledarskap och har lärt mig att ta hand om studenter som vill kriga på styrelsemöten men kan också allt vad gäller formalia.

Idag har dock SER hans odelade uppmärksamhet vid sidan av jobbet som IT chef på Fiber Direkt, ett företag som erbjuder snabb uppkoppling i Stockholms innerstad.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)