JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Videobrillor mot kommersialisering

Videobrillor mot kommersialisering

Västeråsföretaget Pennys interaktiva glasögon går att koppla ihop med mobiltelefoner och datorer. Användaren ser informationen på glasögonen och kan styra skärmen med huvudrörelser. Nu vill företaget ta in två miljoner kronor för att dra igång serieproduktionen.
Penny utsågs redan 2009 som ett av de hetaste bolagen i Europa av tidskriften Red Herring (länk). Trots utmärkelsen har det gått trögt med kommersialiseringen av de interaktiva glasögonen. Under innevarande år har företaget sålt en mindre prototypserie och nu ska det vara dags för serieproduktion.

För att få igång den behövs två miljoner kronor. Pengarna hoppas företaget  ta in före sommaren från bland annat nuvarande ägare.

De interaktiva glasögonen kopplas ihop med till exempel en smartmobil eller dator via HDMI eller USB. Grafiken från den sammankopplade enheten förstoras betydligt och blandas med verkligheten. Det går även att styra funktioner och klicka genom att röra på huvudet med små nätta rörelser. Genom att pressa ihop käken och spänna tuggmuskeln går det att klicka.

Eftersom glasögonen kopplas till mobila standardsystem behövs inga speciella kunskaper för att skriva appar eller programvaror för glasögonen. Den som har kunskap i Android- eller Windowsutveckling behöver bara tänka på att reducera informationsinnehållet i grafiken för att skapa plats för verkligheten likväl som den grafik som vill visas. Grafiken kan vara transparens eller solid.

Tekniken passar enligt Penny bland annat tillverkningsindustri, kraftbolag, serviceföretag, fordonsindustri, säkerhetssystem och forskning men även olika typer av specialistsjukvård.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)